Rechtbank verbiedt vertoning van film ‘Jenin, Jenin’ in Israël

De districtsrechtbank van Lod (bij Tel Aviv) oordeelde maandagavond dat de vertoning van de film ‘Jenin, Jenin’ in Israël verboden zal worden. Hij beval de inbeslagname van alle kopieën van de film die in omloop zijn in Israël, in de meest recente fase in 18 jaar van rechtszaken rond de film.

Door TPS |

Daarnaast heeft de rechtbank de regisseur van de film, Mohammad Bakri, veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 175.000 shekels (meer dan 40.000 euro) aan de eiser, IDF-luitenant-kolonel Nissim Magnaji, en van 50.000 shekels (zo’n 12.500 euro) aan gemaakte gerechtskosten.
De rechter merkte op dat Bakri niet kon worden beschermd onder de wet van het verbod op laster ‘wanneer vaststaat dat er geen waarheid is in de inhoud van de in de film gepubliceerde zaken, er geen goede trouw is in hun presentatie, en er geen stappen zijn genomen door de verdachte om het vermeende standpunt te onderbouwen dat in de publicatie is verweven.’

‘We hebben te maken met een verdachte die het nodig vond om een film te produceren die beweert een documentaire te zijn, gebaseerd op een reeks interviews met personen die naar verluidt bewoners van het Jenin vluchtelingenkamp zijn,’ schreef rechter Halit Silesh. ‘De verdachte heeft ervoor gekozen om niet eens te beginnen met het onderzoek naar de beschuldigingen en vermeende feiten die in de interviews aan de orde zijn gesteld, en vond het gepast om tussen de interviews een verscheidenheid aan beelden, video’s en muziek te verweven, die zowel door hun locatie als door de manier waarop ze in de film zijn ingevoegd, bedoeld waren om te illustreren en in sommige gevallen zelfs te versterken wat er in de interviews is gezegd’.

Jenin, Jenin, geregisseerd door Bakri, portretteert wat Bakri ‘de Palestijnse waarheid’ noemt over de ‘Slag om Jenin’, een confrontatie tussen Israëlische troepen en lokale terroristen in april 2002 tijdens de anti-terreur operatie ‘Defensive Shield’ van de IDF. De film is grotendeels fictief en portretteert de Israëlische soldaten als een stel monsters die bloedbaden en oorlogsmisdaden plegen. Sinds de film 18 jaar geleden werd uitgebracht in 2002, heeft het harde kritiek gekregen voor het bedrog in de afgebeelde gebeurtenissen, en diverse rechtbanken hebben al kritiek geuit op de film en de vervormingen die het portretteert. Eerdere aanklachten, die werden ingediend door IDF-soldaten die deelnamen aan Operatie Defensive Shield, werden verworpen omdat de aanklagers niet werkelijk in de film te zien waren.

Het Forum of Bereaved Families (vertaald; forum van nabestaanden) verwelkomde de uitspraak en verklaarde dat ‘na 18 jaar van een juridische en openbare strijd, gerechtigheid aan het licht is gekomen en een Israëlische rechtbank een moedige beslissing heeft genomen om opruiing te stoppen en de distributie van de film op elk mogelijk platform te verbieden’. Iedereen zal weten dat ‘Mohammad Bakri een terrorist is die criminele opruiing uitvoert tegen rouwende families, Israëlische officieren en soldaten, en tegen de Staat Israël,’ voegde het forum eraan toe.

Minister van Cultuur Yehiel Tropper verklaarde dat ‘de vrijheid van meningsuiting een kernwaarde is in een democratische samenleving, en ik zal deze zoveel mogelijk verdedigen, maar de vrijheid van meningsuiting staat geen valse beschuldigingen en laster toe. Ik verwelkom de steun van het gerecht voor de soldaten en voor de waarden van eerlijkheid en waarheid.’ Voormalig minister van Communicatie Yoaz Händel zei dat ‘Mohammad Bakri na vele jaren een vergoeding zal betalen voor zijn valse film ‘Jenin Jenin’. De tegenstanders van het land en de soldaten weten nu dat er een prijs voor moet worden betaald.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.