Raketten vanuit Libanon afgevuurd op Israël

Twee raketten werden dinsdagochtend vroeg vanuit Zuid-Libanon afgevuurd op Noord-Israël. Een van de raketten werd onderschept en de andere landde in een open gebied en veroorzaakte geen schade of slachtoffers.

Door Redactie Israel Today |

Illustratie. Lancering van een Israëlische onder­schep­pings­raket tegen een inkomende vijandelijke raket. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De aanval gebeurde enkele uren voordat premier Naftali Bennett een bezoek zou brengen aan het noorden van Israël.

Berichten uit Libanon wezen erop dat een Palestijnse militante groep verantwoordelijk was, hoewel die de provo­cerende actie waarschijnlijk niet zou hebben uitgevoerd zonder de goed­keuring van Hezbollah en zijn Iraanse opperheren.

Volgens Syrische media volgt de aanval enkele uren na een Israëlische aanval op wapendepots bij de Syrische stad Aleppo, waarbij munitie zou zijn ontploft. De IDF reageerde op de Libanese raketten met het afvuren van artilleriegranaten naar de lanceerplaats van de raketten.

Minister van Defensie Benny Gantz benadrukte in een verklaring, dat Israël niet zal toestaan dat Libanon’s rampzalige financiële crisis wordt gebruikt als een excuus om de Joodse Staat aan te vallen.

Libanon staat momenteel op de rand van een totale ineenstorting. Het zou logisch zijn dat militante groeperingen die daar gevestigd zijn, zouden proberen Israël in een gewapend conflict te slepen, om de aandacht af te leiden van hun eigen rol in de huidige situatie van het land.

Er is ook toenemende bezorgdheid dat, indien Libanon instort, het volledig onder de controle van Iran en zijn handlangers zal komen. In het licht hiervan heeft Gantz onlangs bij Beiroet gepleit om Israël te laten helpen Libanon te stabiliseren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.