Raketten regenden op het centrum van Israël

Woensdagnacht hebben de terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad hun massale beschietingen van steden in centraal Israël voortgezet, waarbij doden en gewonden vielen. De Israëlische luchtmacht reageert met aanvallen op terreurdoelen in Gaza.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: In Cholon werd een lege autobus geraakt door een voltreffer. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Er zijn meer dan 1000 raketten afgevuurd. De lucht­haven Ben Goerion bleef gesloten. Deze keer waren Tel Aviv en zelfs Netanyah in het noorden het doelwit. In Rishon Lezion werd een 65-jarige vrouw gedood door een raket; zij was niet op tijd in een schuilkelder gekomen. In Ashkelon werden verschillende huizen geraakt, waaronder dat van een 89-jarige overlevende van de Holocaust; zij raakte ernstig gewond en verkeert in kritieke toestand.

In de vroege ochtenduren werden in Lod een Arabische vader, Halil Awad (52) en zijn 16-jarige dochter Nadinegedood toen een raket hun auto trof. Ze wilden voor zonsopgang buiten gaan eten i.v.m. de Ramadan. Halil’s vrouw was ook in de auto en werd ernstig gewond. De burgemeester van Lod, Yair Revivo, merkte op dat ‘raketten van Hamas geen onderscheid maken tussen Joden en Arabieren’.

In totaal zijn er sinds het begin van de raket­beschie­tingen op maandag vijf Israëli’s gedood en 50 mensen gewond geraakt. Ongeveer een miljoen Israëlische kinderen blijven uit voorzorg vanaf woensdag thuis.

Politie en reddingswerkers buiten een gebouw in Rishon leZion in Centraal-Israël, dat direct werd geraakt door een raket die werd afgevuurd vanuit Gaza, waarbij een Israëlische vrouw om het leven kwam. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Intussen zijn gewelddadige rellen door de grotendeels jonge moslimbevolking in gemengde steden zoals Akko, Lod, Ramle en Haifa ook een punt van zorg. Daar en in andere Arabische steden zoals Nazareth, waren er ‘s nachts zware rellen en gewelddadige aanvallen.

In Lod werden in totaal drie synagogen in brand gestoken en talrijke Joodse gezinnen ontvluchtten de stad, uit angst te worden aangevallen. De burgemeester belde Netanyahu later die avond en vroeg om hulp, hij zei dat de situatie volledig uit de hand was gelopen. Het leger heeft veiligheidstroepen teruggetrokken van de Westelijke Jordaanoever, die nu de rust en orde in Lod moeten handhaven. De stad is momenteel verdeeld in zes zones en wordt gecontroleerd door het leger.

s Nachts was er een grote brand bij Ashkelon, die van kilometers afstand te zien was. Een olie­pijp­leiding tussen Eilat en Ashkelon was geraakt door een voltreffer.

De Israëlische luchtmacht (IAF) reageerde op de aanvallen met beschietingen van belangrijke terreurdoelen en terroristen in de hele Gazastrook, in wat de grootste aanval van het leger was sinds Operation Protective Edge in 2014. Het ging om precisie­aanvallen op hoofd­kwartieren van Hamas en de Islamitische Jihad, hoofd­kwartieren van inlichtingen­diensten, strategische doelwitten en de woningen van Hamas­leiders, die zich voornamelijk in hoogbouw bevinden en ingebed zijn in civiele centra.

Het Israëlische leger schakelde Hassan Kaogi, hoofd van de veiligheidsafdeling van de militaire inlichtingen­dienst van Hamas, en zijn plaatsvervanger Wail Issa, hoofd van de contraspionage in de militaire inlichtingen­dienst, uit, evenals Iyad Fathi Faik Sharir, commandant van de anti-tankraketteneenheid van Hamas.

Een woordvoerder van de IDF meldde woensdag­ochtend dat meer dan 500 doelen in de Gazastrook zijn aangevallen. Daaronder was het bombardement op een gebouw dat wordt gebruikt door de terreur­organisatie Hamas in de wijk Remal in het noorden van de Gaza­strook. In het gebouw waren het hoofd­kwartier van de inlichtingen­dienst, het hoofd­kwartier voor de Westbank, de voorlichtings­afdeling en de Gaza-brigade van Hamas gehuisvest. Voorafgaand aan de aanval waarschuwde het Israëlische leger de burgers die zich in het gebouw bevonden en gaf hen ruim de tijd om te vertrekken.

Israëlische aanvallen op vooraanstaande terroristen, hier werd het hoofd van de raketafdeling van de Islamitische Jihad geëlimineerd.

‘Het doel van de operatie is om Hamas een zware slag toe te brengen totdat het zich realiseert dat het niet lonend was,’ zei een IDF-woordvoerder. In totaal zijn er 35 doden en 233 gewonden gemeld uit Gaza.

Premier Benjamin Netanyahu zei dinsdagavond dat Israël ‘midden in een grote campagne’ zit. Hij noemde de militaire operatie ‘Bewakers van de Muren.’ ‘Deze campagne zal tijd kosten. Met vastberadenheid, eenheid en kracht zullen wij de veiligheid van de burgers van Israël herstellen’, verklaarde hij.

Minister van Defensie Benny Gantz verklaarde dat ‘de koppen van organisaties in heel Gaza aan het rollen zijn – en er zullen er nog meer rollen. Er zijn veel doelen. Dit is nog maar het begin. Ik ken de situatie in Gaza, de terroristische organisaties hebben ernstige schade opgelopen en zullen die blijven oplopen omdat zij ervoor kozen op Israël te schieten. Wij zullen de vrede en de veiligheid herstellen en wij zullen dat op lange termijn doen’, zei hij.

Hij richtte zich tot de wereldleiders en zei hij dat ‘geen enkel soeverein land zou accepteren dat raketten op zijn burgers en bevolkingscentra worden afgevuurd. Wij accepteren het ook niet. Het is ons recht en onze verantwoordelijkheid om op te treden, en dat zullen we ook doen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.