Raketbeschieting en vuurballonnen uit Gazastrook

In de nacht van zaterdag op zondag werden twee raketten uit Gaza onderschept waarvan er een in de voortuin van een familie neerkwam. Een week geleden werden de aanvallen met vuurbalonnen hervat. Israël reageerde met beschietingen.

Door Michael Selutin |

Afgelopen nacht om een uur, slechts enkele uren na het einde van Shabbat, klonken er sirenes in Sderot en moesten midden in de nacht duizenden inwoners hun huizen uitrennen om te schuilen. Twee van de uit Gaza afgevuurde raketten werden onderschept door het Iron Dome verdedigingssysteem, maar één raakte de tuin van een huis. Eén man raakte gewond door gebroken glas en verschillende anderen raakten lichtgewond toen ze naar hun bunkers renden.

Dit is de laatste toename van de spanningen rond Gaza, die ongeveer een week geleden begon met aanvallen met vuurballonnen en nu met raket­aanvallen en botsingen aan de grens.

Vorige week vielen zo’n achthonderd Palestijnse militanten Israëlische grenswachten aan en gooiden brandende voorwerpen naar hen. Twee aanvallers raakten gewond, bij het Israëlische leger waren geen slachtoffers. Hamas noemde dit incident als de reden voor de raketaanvallen.

De Israëlische luchtmacht (IAF) reageerde dezelfde nacht nog met aanvallen op Hamas-posities, nadat enkele uren eerder aanvallen waren gepleegd met steeds meer vuurballonnen, die alleen al op zaterdag 19 branden in het zuiden van Israël veroor­zaak­ten, en meer dan 100 in de afgelopen week. De luchtmacht heeft naar verluidt militaire bases van Hamas en delen van de infrastructuur van de terreur­organisatie vernietigd.

Naast de aanvallen vanuit de lucht had Israël een paar dagen geleden al zijn grensovergang Kerem Shalom naar Gaza gesloten, behalve voor essentiële humanitaire goederen, en nu ook de visserijzone van Gaza gesloten. Naar verluidt is ook de maandelijkse overdracht van 30 miljoen dollar van Qatar naar Gaza verboden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.