Raketaanvallen op Jeruzalem, Sderot en Ashkelon

Nadat Hamas vandaag Israël een ultimatum had gesteld, dat alle veiligheidstroepen vóór 18 uur van de Tempelberg moesten worden teruggetrokken, anders zou een aanval dreigen, klonken om 18 uur plaatselijke tijd de sirenes in Jeruzalem, de heuvels rondom en Bet Shemesh.

Door Redactie Israel Today |

In Jeruzalem, waar vandaag Jeruzalemdag wordt gevierd, werd het plein voor de Klaagmuur ontruimd toen de sirenes loeiden. (video).

De Israëlische veiligheidstroepen waren dus gewaar­schuwd. In enkele plaatsen rond de Gazastrook werden de veilig­heids­ruimten geopend. Toch kwam de raket­aanval op Jeruzalem als een verrassing.

Vanuit de Gazastrook zouden In totaal zeven raketten zijn afgevuurd naar Jeruzalem. Volgens een bericht van het Israëlische leger werd een van de raketten door Iron Dome afgeweerd.

Een van de raketten zou in een buitenwijk van Jeruzalem bij een leegstaand huis zijn geëxplodeerd, aldus de Israëlische omroep Channel 12 News, die beelden van materiële schade aan een van de huizen toonde.

De lancering van een van de raketten vanuit de Gazastrook in de richting van Jeruzalem. (Foto: Majdi-Fathi/TPS)

Na de raketaanval op Jeruzalem was er nog een aanval op locaties in de buurt van de Gazastrook, waaronder Sderot en Ashkelon. In Sderot werd een personenauto geraakt, waardoor de bestuurder, die in de buurt was, licht gewond raakte. Een aantal wegen nabij de Gazastrook werden afgesloten en het treinverkeer werd er stilgelegd. In totaal werden 40 raketten afgevuurd, waarvoor zowel Hamas als Islamitische Jihad zich verantwoordenlijk stelden. Een grote militaire oefening in het noorden werd uitgesteld.

Het Israëlische leger reageerde kort daarna met aanvallen op doelen in de Gazastrook. Hierbij werden volgens The Jerusalem Post tenminste drie Hamas militanten en drie kinderen gedood.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.