Raken we het Corona-virus kwijt in het nieuwe jaar?

De Palestijnse gebieden hebben de afgelopen weken te kampen gehad met een ernstige uitbraak van COVID-19, wat heeft geleid tot avondklokken en lockdowns, zowel in de Gazastrook als op de Westbank.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Palestijnse banketbakkers in Gaza maken kerst- en nieuwjaarstaarten, versierd met afbeeldingen van het coronavirus. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Palestijnse veiligheidstroepen handhaven een coronavirus avondklok in het zuiden van de Gazastrook. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Israël is er ondertussen al in geslaagd om maar liefst 500.000 van zijn burgers (ongeveer 7% van de bevolking) tegen het virus in te enten, dat zijn er meer dan alle mensen die dit jaar besmet zijn geraakt met het virus.

De vrees bestaat dat de huidige voorraden Pfizer- en Moderna-vaccins snel uitgeput kunnen raken, wanneer de Joodse Staat volgende maand een volledige inentings­campagne begint. Maar premier Benjamin Netanyahu heeft de mensen verzekerd dat hij in direct contact staat met beide vaccin­fabrikanten en dat hij ervoor zal zorgen dat Israël volledig wordt voorzien van voldoende doses vaccins.

Winkels in het populaire Dizengoff Center in Tel Aviv, en overal in het land, zijn momenteel gesloten. Er zijn zorgen dat nog eens 100.000 Israëli’s werkloos worden als gevolg van de nieuwe lockdown. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Momenteel is het aantal nieuwe infecties per dag echter zodanig gestegen dat de regering van Netanyahu zich genoodzaakt voelde een derde landelijke lockdown op te leggen.
Scholen blijven open, net als veel kantoren, maar de handel heeft moeten stoppen, wat heeft geresulteerd in wijdver­breide protesten van winkel- en restaurant­eigenaren.

Zal Israël er in de komende maanden in slagen zijn bevolking volledig in te enten? Misschien, maar toch waar­schuwen medische functio­narissen, dat het nog enkele maanden zal duren voordat het aantal nieuwe infecties en sterf­gevallen aanzienlijk zal dalen. En natuurlijk gaat het om een virus. Dus, net als de griep, kan het in verschillende varianten terugkomen en opnieuw ziekte veroorzaken.

Zullen de verkiezingen in Israël er zo uitzien? (Foto: Centrale Verkiezingscommissie)

Israël bereidt zich nu al voor om de komende nationale verkiezingen in maart te houden onder semi-lockdown omstandigheden. In gebieden met hogere besmettings­cijfers zullen de Israëli’s hun stembiljetten bij speciale drive-throughs kunnen uitbrengen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.