LedenRabbijnen verheugen zich over de val van de regering-Bennett: “God toont genade aan Israël!”

Een hooggeplaatste ultraorthodoxe politicus geeft echter ook te kennen dat het tijdperk van absolute loyaliteit aan Netanyahu voorbij is.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Knesset, Bennett
Hoewel Bennett zelf religieus is, werd hij door de ultraorthodoxen gezien als de leider van de meest antireligieuze regering in de recente geschiedenis. Foto: Alex Kolomoisky/POOL

Israëls zelfbenoemde regering van verandering, een ongelijksoortige eenheidscoalitie waarvan niemand verwachtte dat zij een volledige ambtstermijn zou volhouden, is mislukt. Volgens de religieuze kranten van het land was het de goddelijke interventie die premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid ten val bracht.

“De Heilige, geprezen zij Hij, heeft Zich over het volk van Israël ontfermd”, verklaarde een vooraanstaande rabbijn in een krant die gelieerd is aan de ultraorthodoxe partij Shas.

In een soortgelijke publicatie, gelieerd aan de andere grote Haredi-partij, Verenigd Thora Jodendom, verklaarde een rabbijn dat de val van de regering “te danken was aan de Thora”. Deze regering had “geprobeerd om religie te schaden, maar het is niet gelukt!”

De regering Bennett-Lapid was om verschillende redenen opmerkelijk, niet in het minst omdat het een van de weinige was sinds mensenheugenis waarin de ultra-orthodoxen niet vertegenwoordigd waren.

Bovendien heeft zij verschillende initiatieven genomen om de invloed van de ultraorthodoxen op het religieuze beleid en de religieuze diensten in Israël te breken.

Een recente belastinghervorming waarbij belastingvoordelen afhankelijk werden...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie