Rabbijn troost ouders van doodgeschoten Arabier

De Jeruzalemse opperrabbijn Aryeh Stern bracht dinsdag, samen met de locoburgemeester van Jeruzalem en raadslid Fleur Hassan-Nahoum, een condoleancebezoek aan de ouders van Iyad Hallak, een gehandicapte Arabier, in Wadi Jose, Oost-Jeruzalem.

Door Aryeh Savir/TPS |

Iyad Halak werd zaterdagmorgen bij de ingang van de Oude Stad Jeruzalem doodgeschoten door de daar gestationeerde politie, nadat hij ten onrechte werd verdacht van een aanval.

De rabbijn zei dat hij kwam met een boodschap van vrede en verzoening en sprak zijn verdriet uit over het verlies van Iyad’s leven. Hij bad dat er geen wapens meer nodig waren in het gebied en dat er geen bloed meer vergoten zou worden.

‘Ik kwam om de familie te troosten en luisterde met de opperrabbijn naar het verhaal van dit bijzondere en gevoelige kind. De pijn van een moeder die haar zoon verliest staat los van huidskleur of religie. We moeten al het mogelijke doen om dergelijke tragische gevallen in de toekomst te voorkomen,’ zei Hassan-Nahoum.

Iyad’s vader was erg ontroerd en bedankte de rabbijn en de leden van de delegatie voor hun komst en zei dat ‘we allemaal vreedzaam willen samenleven’.

Iyads vader met een foto van zijn zoon. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid Amir Ohana was naar verluidt van plan om de familie te bezoeken, maar annuleerde zijn plannen nadat Iyad’s vader een bericht in de sociale media had gepubliceerd, waarin hij zei dat hij niet geïnteres­seerd was in bezoeken van Israëlische functio­narissen.
Men denkt dat de Palestijnse Autoriteit hem onder druk heeft gezet om het bericht te publiceren.

De politie voert nog onderzoek uit naar het incident, waarbij Halak politieagenten naderde die gestationeerd waren bij de Leeuwen­poort in de Oude Stad van Jeruzalem, terwijl hij een voorwerp in zijn hand had, waarvan zij dachten dat het een wapen was. Toen de politieagenten hem zeiden te stoppen, vluchtte hij weg. De fatale schoten werden daarna afgevuurd.

Minister Ohana verklaarde, dat hij ‘de pijn van de familie Al-Halak’ deelde en zijn ‘verdriet over de dood van Iyad, een jongen met speciale behoeften’ uitsprak.

‘Het incident wordt onderzocht zoals vereist door de wet, en we zullen handelen op basis van de resultaten om soortgelijke incidenten te voorkomen,’ zei hij. ‘Totdat het onderzoek is afgerond, zullen we geen oordeel vellen over de politieagenten. Ze moeten binnen enkele seconden beslissingen nemen op een gebied waar veel terroristische aanslagen zijn gepleegd en vaak hun leven in gevaar is’, voegde hij eraan toe.
De politieagent die de fatale schoten heeft afgevuurd, staat onder huisarrest.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.