Psalm 83 en de Israëlische herdenkingsdag

De realiteit weerspiegelt nog steeds de Bijbel, want de vijanden zijn erop uit om Israël te vernietigen “als natie, zodat Israëls naam niet meer herinnerd zal worden”.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Yom HaZikaron
De officiële staatsceremonie ter opening van de dodenherdenking bij de Klaagmuur in Jeruzalem, waar de rabbi van de heilige plaats God smeekt om opnieuw voor Israël te strijden tegen zijn vijanden. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Amerikanen nemen het herdenken van hun gesneuvelde soldaten zeer serieus, ook al is dat niet te merken aan de vele barbecues die op deze dag worden gehouden. In de eerste 20 jaar van mijn leven, die ik in de VS doorbracht, kan ik me slechts een paar bijbelverzen herinneren die op de herdenkingsdag werden gereciteerd, en dan nog niet eens officieel.

Dus zelfs na 25 jaar in Israël was ik dinsdagavond opnieuw onder de indruk toen rabbijn Shmuel Rabinovitch, de rabbijn van de Klaagmuur, tijdens de officiële staatsceremonie die het begin van Israëls herdenkingsdag markeerde, Psalm 83 in zijn geheel reciteerde, terwijl soldaten van de Israëlische Defensiemacht (IDF) in de houding naast hem stonden.

Dit was niet zomaar een lezing uit de Bijbel. De rabbi gebruikte de woorden van de Psalm om de Almachtige opnieuw te smeken Israël te helpen.

Want net als toen Psalm 83 werd geschreven, spannen Israëls vijanden ook nu samen. “Zij beramen listen tegen uw volk” en zij zeggen: “Kom, laten wij hen vernietigen, opdat zij geen volk meer zijn, opdat de naam van Israël niet meer herinnerd wordt!”

Rabbijn Rabinovitch herinnerde ons er met de woorden van de Bijbel aan dat in die tijd de Edomieten, Ismaëlieten, Moabieten, Assyriërs en een groot aantal andere naties samenspanden en bondgenootschappen sloten om Israël van de kaart en uit de geschiedenis weg te vagen.

Ze hebben gefaald. En vandaag de dag is elk van die volkeren allang overleden, terwijl Israël leeft.

Nu hebben we te maken met Ayatollahs, Hamas, Hezbollah, BDS en de Verenigde Naties.

Israël is klein, maar zijn God is groot. Net als die vroegere volken en naties, zullen de machtige vijanden die zich vandaag tegen de Joodse staat verzetten, falen. De God van Israël zal niet worden uitgedaagd, en Hij zal niet worden bespot.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox