LedenProtesten in Israël overschrijden rode lijn

De strijd is existentieel en weerspiegelt een soortgelijke strijd in het Westen.

Door Melanie Phillips / JNS | | Onderwerpen: Israel
Duizenden Israëli's protesteren op 8 april 2023 bij Azrieli Junction in Tel Aviv tegen de justitiële hervorming. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90.

De Israëlische protestbeweging, die al drie maanden lang tienduizenden de straat op trekt, overschrijdt steeds vaker rode lijnen. Er bestaat ernstige vrees dat de protesten de viering van de Herdenkingsdag voor Gevallen Soldaten en de Onafhankelijkheidsdag volgende week zullen verstoren.

Tijdens een holocaustherdenkingsdienst in een synagoge deze week dwongen anti-regeringsdeelnemers Likud-parlementslid Boaz Bismuth te vertrekken. Eerder hadden ze hem toegeroepen de synagoge te verlaten en werd men gewelddadig.

Oppositieleider Yair Lapid kondigde aan dat hij de traditionele fakkelverlichtingsceremonie, waarmee Dodenherdenking wordt afgesloten en Onafhankelijkheidsdag wordt ingeluid, zou boycotten omdat de regering “de samenleving heeft verdeeld”.

Tot nu toe was het ondenkbaar dat Israëli’s deze drie heilige dagen zouden ontheiligen. Het was even ondenkbaar dat soldaten in het Israëlische leger weigerden hun land te dienen, zoals een groep elitevliegers van de luchtmacht deed uit protest tegen de regering.

Zelfs de herinnering aan de Shoah wordt genegeerd. Op een El Al-vlucht van Tel Aviv naar New York op Holocaustherdenkingsdag verkondigde de piloot: “Dingen als [de] Holocaust zijn mogelijk in een dictatuur, en wij vechten...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie