Protest kleine ondernemers tegen regering-Netanyahu

Een meerderheid van de kapitalistisch ingestelde kleine ondernemers is traditioneel verbonden met de regerende Likoedpartij. Maar het falen van deze regering heeft velen er toe gebracht, zich aan te sluiten bij de wekelijkse demonstratie tegen Netanyahu.

Door Redactie Israel Today |

De regering heeft hen immers niet adequaat gesteund en gecompenseerd tijdens de herhaal­delijke sluitingen als gevolg van het coronavirus. Terwijl de regering winkelcentra en winkels heeft toegestaan de deuren weer te openen (met beper­kingen), zijn restaurants bijzonder zwaar getroffen omdat het nog steeds verboden is om in het gebouw te eten. Sommigen zijn erin geslaagd om de eindjes aan elkaar te knopen door meer thuis te bezorgen, maar dat heeft niet bij iedereen gewerkt.

Deze week verzamelden de restauranthouders en hun werknemers zich buiten de Knesset om te protesteren tegen de voortdurende lockdown en het gebrek aan compensatie na maanden van werkloosheid.

Nu er elke dag meer dan 2.500 nieuwe besmettingen me het Coronavirus worden gemeld, kunnen we binnenkort verwachten dat andere eigenaren van kleine bedrijven zich bij hen voegen, aangezien de regering een nieuwe 5-weken durende sluiting overweegt.

Arbeiders van een broodfabriek in het noorden van Israël protesteren omdat zij niet zoals gewoonlijk kunnen produceren en verkopen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Toenemende armoede

Israël is een socialistische natie en heeft tijdens de huidige crisis beter voor zijn bevolking kunnen zorgen dan enkele andere.

Maar de minister van Arbeid Itzik Shmuli waarschuwde dinsdag tijdens een economisch forum, dat de welzijns­voor­zieningen van Israël binnenkort overspoeld kunnen worden als de situatie nog veel langer voortduurt.

‘De economische crisis, die door het coronavirus is veroorzaakt, is ongekend in zijn omvang en kracht,’ vertelde Shmuli op de Eli Hurvitz-conferentie over economie en maatschappij. ‘Twee en een half miljoen Israëli’s zijn economisch getroffen door de crisis, bijna 50.000 huishoudens zijn onder de armoedegrens beland en zo’n 100.000 zijn nu dichter bij de armoede’.

Shmuli merkte op dat er op dit moment slechts één vacature is voor elke 16 werkloze Israëli’s en dat het vele jaren zal duren voordat de natie is hersteld van de gevolgen van de aanpak van de coronaviruscrisis.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.