Progressieve Democraten blokkeren geld voor Iron Dome

De Israëlische ambassadeur bij de VS en de VN Gilad Erdan had zware kritiek op het progressieve congreslid Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) voor het blokkeren van de financiering, bedoeld voor de aanvulling van de raketten van het ‘Iron Dome’ verde­digings­systeem.

Door Ryan Jones |

Afbeelding: Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez en haar ‘Squad’ zijn erin geslaagd om tijdelijk een deel van de militaire hulp aan Israël te blokkeren. (Foto: EPA-EFE/Jim Lo Scalzo)

Veel Israëli’s waren afgelopen woensdag stomverbaasd over het nieuws, dat het Amerikaanse Congres een belangrijke financiering voor het Iron Dome raket­afweer­systeem had geschrapt uit een begrotings­voorstel, dat tegen het einde van deze maand zou moeten worden goedgekeurd.

Tijdens de laatste Gaza-oorlog in mei van dit jaar moest Israël een groot deel van zijn Iron Dome verdedigings­raketten inzetten om zich te beschermen tegen een spervuur van terroristische raketten. Washington had destijds toegezegd Israël te helpen zijn voorraden aan te vullen als voorbereiding op meer toekomstige confrontaties. Die onderscheppingsraketten worden in de VS gemaakt door Raytheon.

Daartoe heeft de leiding van de Democratische Partij 1 miljard dollar toegevoegd aan een begrotings­voorstel, dat bedoeld is om het Amerikaanse schulden­plafond te verhogen, en de plannen van de regering tot het einde van het jaar te kunnen financieren.

Maar deze week slaagde de progressieve vleugel van de Democratische Partij, onder leiding van congreslid Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), er in om de 1 miljard dollar, bedoeld voor het Iron Dome systeem van Israël, uit het wets­voor­stel te schrappen. Zij benadrukte dat de stap een reactie was op de ‘bombar­de­men­ten van Israël op Palestijnse burgers’.

De voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, die wanhopig probeerde om de begrotingswet tegen eind september toch goedgekeurd te krijgen, stemde ermee in om de 1 miljard dollar voor Israël te schrappen, teneinde daarmee de steun van Alexandria Ocasio-Cortez en andere progres­sieven in het Congres te behouden.

Deze extra financiering voor Israël, die zowel door het Witte Huis onder leiding van Biden als door het Pentagon wordt gesteund, zal nu worden ingebracht bij de finan­cierings­voor­stellen voor de Wet op de Defensie-uitgaven voor 2022 en zal vrijwel zeker worden aange­nomen. Alleen niet op het moment dat Israël had gehoopt.

Intussen beschuldigde de Israëlische ambassadeur in de VS, Gilad Erdan, Alexandria Ocasio-Cortez en haar progressieve collega’s ervan, de Joodse Staat in gevaar te brengen.

‘Je zou toch van een congreslid mogen verwachten dat ze zou begrijpen dat Israël zijn burgers verdedigt tegen Hamas, een erkende terroris­tische organisatie’, tweette Erdan. ‘Haar amen­dement legitimeert nu hun afschuwe­lijke aanvallen op onschuldige burgers en hun anti­semitische leugens’.

De Israëlische ambassadeur wees er voorts op, dat de nauwe samen­werking tussen de VS en Israël op defensie­gebied ook ‘terroris­tische aanslagen op Amerikaanse burgers helpt voorkomen’.

Het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) toonde zich nog verontwaardigder. In een verklaring van de organisatie staat:

‘Extremisten in het Congres bedrijven politiek ten koste van het leven van Israëli’s en Palestijnen. Oproepen om te snoeien in de financiering van een levensreddend defensie­systeem is een belediging van onze waarden, houdt het risico in van nog meer conflicten, en is in strijd met de toe­zeg­ging die Biden heeft gedaan en die door de leiders van het Congres worden gesteund’.


‘Het is heel eenvoudig: het Iron Dome verdedigings­systeem redt levens. Het blokkeren van de financiering voor Iron Dome helpt terroristen burgers te kunnen ombrengen’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.