Proeven met Israëlische vaccin BriLife en vaccinpil

Naast de vele onderzoeken naar de effectiviteit van het steeds duurder wordende BioNTech/Pfizer vaccin, lopen er ondezoeken naar de effectiviteit van de in Israël ontwikkelde BriLife Coronavaccin en de gemakkelijk te verspreiden Oravax vaccinpil.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Het coronavaccin BriLife van het Israel Institute for Biological Research (IIBR) in Ness Ziona heeft tot dusver veel­belovende resultaten opgeleverd wat betreft zijn vermogen varianten af te weren waarop de inentingen van Pfizer en Moderna geen vat lijken te hebben.

Van de vrijwilligers, die twee zware doses hebben ontvangen, heeft 80% antilichamen aangemaakt. Na een half jaar blijken deze vrijwilligers nog even beschermd en hebben zij geen derde vaccinatie nodig; blijkbaar neemt de effectiviteit niet af in de loop van de tijd zoals bij het Pfizer-vaccin.

Verdere fase IIb/III-proeven met het levende virusvaccin zullen met ongevaccineerde vrijwilligers vanaf 18 jaar plaats­vinden in Georgië, Oekraïne en andere Europese landen. Het instituut verwacht, dat het vaccin voor 85% effectief zal blijken, waardoor het vaccin een van de meest effectieve niet-mRNA vaccins zal zijn, naast Astra­Zeneca en Jansen. Brilife maakt gebruik van vaccinatie met levend virus, dat zich kan aanpassen aan nieuwe varianten van het Covid-19 virus.

Proeven met Israëlische Covid-19 vaccinpil
Het Israëlische Oramed Pharmaceuticals heeft toestem­ming gekregen van de Zuid-Afrikaanse Health Products Regulatory Authority om te beginnen met de inschrijving van patiënten in een fase 1 klinische studie voor zijn Oravax-pil. Verwacht wordt dat gelijktijdig een proef in Tel Aviv van start zal gaan, wanneer de goedkeuringen door het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid zijn afgerond.

Nadav Kidron, CEO van Oramed, het bedrijf achter de pil, vertelde aan The Times of Israel dat het vaccin geschikt zal zijn voor gebruik als eerste inenting of als booster. De pil heeft voor beide toepassingen veel voordelen. Aangezien boosters steeds vaker worden aanbevolen, kan zijn pil een effectieve manier zijn om vaccinaties up-to-date te houden. De distributie is gemakkelijk, en de meeste mensen nemen liever een pil dan een prik, vooral in Afrika. Vooral in landen met een lage vaccinatie­graad zou een veilig, effectief en gemak­kelijk te slikken vaccin effectief kunnen zijn voor de bestrijding van het virus en om het leven weer normaal kunnen maken.

Oravax is een orale versie van een eenmalige dosis van een mogelijk toekomstig vaccin, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met het in India gevestigde Premas Biotech. In maart werd bekend gemaakt, dat het met succes antilichamen had gegenereerd in varkens. Het bedrijf hoopt dat de pil geschikt zal zijn als een eenvoudige eerste vaccinatie, omdat deze niet bij lage temperaturen hoeft te worden bewaard en het niet meer nodig is dat professionals injecties toedienen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.