‘Proces tegen Netanyahu onmogelijk met mondkapjes’

Het corruptieproces van premier Benjamin Netanyahu werd zondag hervat, en onmiddellijk eisten de advocaten van de premier uitstel van het proces voor minstens zes maanden. Besloten is, het proces tot januari uit te stellen.

Door Redactie Israel Today |

‘We zijn nog niet klaar wat betreft het bewijs, en ik kan geen getuigen ondervragen als iedereen een mondkapje draagt.’ klaagde Netanyahu’s advocaat, Yossi Segev in een verklaring, berichtte de Israëlische nieuws­website N12

Netanyahu zelf en de andere verdachten in de verschillende processen tegen hem hoeven in dit stadium van het proces niet meer voor de rechter te verschijnen. Maar het openbaar ministerie en de verschillende verdedigingsteams hebben veel getuigen te ondervragen.

Volgens rechter Rivka Friedman zou dit geen probleem moeten zijn. ‘Geloof me,’ benadrukte ze, ‘het is mogelijk om een getuige te ondervragen en voor de rechter te brengen terwijl je mondkapjes draagt, volgens de door de regering opgelegde beperkingen om het coronavirus in te dammen’.

Maar Segev schoot terug: ‘Dit is een zaak waar elk woord telt, en ik kan niet aan iemands gezicht zien of deze de waarheid spreekt terwijl de getuige een mondmasker draagt.’

De rechter vroeg of de verdediging suggereerde, dat de rechtzaken volledig moeten sluiten, maar Segev benadrukte dat hij alleen maar zes maanden wilde wachten.

Volgens Segev is Netanyahu’s verdedigingsteam ook niet gereed om al het bewijsmateriaal te beoordelen. Dit wegens het feit dat de premier zijn team van verdedigers moest veranderen nadat was besloten dat hij geen geschenken van rijke weldoeners kon accepteren om duurdere juridische vertegenwoordigers te betalen. Netanyahu’s verdedigingsteam vroeg daarom in eerste instantie om een jaar uitstel in de volgende fase van het proces.

Ook van dit argument was rechter Friedman niet onder de indruk. ‘Ik probeer er echt achter te komen hoe jullie dit proces ziet,’ zei ze, ‘Het is niet mogelijk dat je hier elke keer met een andere advocaat komt. We zitten midden in een rechtszaak.’
Ondertussen drong de openbare aanklager erop aan dat er volgende maand een begin wordt gemaakt met het ondervragen van getuigen.

Tot slot werd besloten dat het proces in januari volgend jaar moet beginnen om de verdediging wat meer tijd te geven om zich voor te bereiden en om te zien wat er in de komende maanden gebeurt met de tweede golf van coronavirus infecties in Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.