Prins William roept op tot meer hulp voor Gaza én de vrijlating van gijzelaars

De toekomstige koning zal een synagoge bezoeken en activisten ontmoeten die strijden tegen antisemitisme.

Door Rolene Marks | | Onderwerpen: Gaza, Groot-Brittanië, gegijzelden
Prins William, hertog van Cambridge, bezoekt de Olijfberg met uitzicht op de Tempelberg tijdens een officieel bezoek aan Israël, 28 juni 2018. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Prins William van Groot-Brittannië heeft een verklaring uitgegeven waarin hij oproept tot meer hulp voor de door Hamas geregeerde Gazastrook en de vrijlating van de resterende 134 Israëlische gijzelaars die door Palestijnse terroristen worden vastgehouden.

“Ik blijf me grote zorgen maken over de verschrikkelijke menselijke kosten van het conflict in het Midden-Oosten sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober. Te veel mensen zijn gedood,” luidt de verklaring van de erfgenaam van de Britse troon.

“Net als vele anderen wil ik dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de gevechten. De humanitaire hulp voor Gaza moet dringend worden verhoogd. Het is van vitaal belang dat de hulp aankomt en de gijzelaars worden vrijgelaten,” gaat het verder.

De toekomstige koning legde de verklaring af voorafgaand aan een reeks afspraken in de komende weken, waarbij hij een synagoge zal bezoeken en campagnevoerders zal ontmoeten die strijden tegen antisemitisme. De Prins van Wales zal erop wijzen dat Jodenhaat in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld een alarmerend niveau heeft bereikt.

Kort na de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober, spraken Prins William en de Prinses van Wales hun afschuw en bezorgdheid uit over de aanvallen en zeiden dat ze “diep geschokt waren door de verwoestende gebeurtenissen van de afgelopen dagen. De verschrikkingen veroorzaakt door de terroristische aanval van Hamas op Israël zijn ontstellend; we veroordelen ze in de sterkst mogelijke bewoordingen.”

“Terwijl Israël zijn recht op zelfverdediging uitoefent, zullen alle Israëli’s en Palestijnen de komende tijd geplaagd blijven worden door verdriet, angst en woede. De gedachten en het hart van Hunne Koninklijke Hoogheden gaan uit naar alle slachtoffers, hun families en hun vrienden. Degenen met wie de Prins van Wales in 2018 een ontmoeting had, deelden in overgrote meerderheid een gemeenschappelijke hoop – die van een betere toekomst,” vervolgde de verklaring.

William bezocht Israël in juni 2018, de eerste keer dat een lid van de Britse koninklijke familie naar de Joodse staat reisde. Hij had ook een ontmoeting met het hoofd van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas in Ramallah en vertelde hem dat hij hoopte op een “duurzame vrede” in de regio.

Na het bloedbad op 7 oktober belde koning Charles, de vader van William, de Israëlische president Isaac Herzog om “zijn medeleven en diepe ontzetting uit te drukken over de criminele en barbaarse acties van de terroristische organisatie Hamas in hun aanval op de burgers van Israël”.

Een bezoek aan Israël van de koning, die met olie werd gezalfd vanaf de Olijfberg in Jeruzalem, was vorig jaar al gepland.

Onlangs stuurde Herzog namens het Israëlische volk goede wensen naar de koning na zijn diagnose van kanker.

“Ik heb de gesprekken die ik de laatste tijd met Zijne Majesteit heb gehad en de gelegenheden om hem te ontmoeten zeer gewaardeerd en heb altijd geprofiteerd van zijn wijsheid en inzicht. Ik kijk uit naar de terugkeer van Zijne Majesteit naar publieke optredens binnenkort,” tweette Herzog.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox