Prins Philip was vrijmoedig en loyaal

De dood van prins Philip, de hertog van Edinburgh, is bijzonder verdrietig verlies voor zijn land en het Gemenebest. De man die 73 jaar aan de zijde van de koningin stond ​​en slechts twee maanden voor zijn 100ste verjaardag stierf, komt grote eer toe.

Door Charles Gardner |

Hij gaf een carrière op die hem tot admiraal van de Royal Navy had kunnen maken, en koos in plaats daarvan voor het leiden van de monarchie door vele onrustige wateren. Het ‘botte’ advies (haar beschrijving) dat hij de koningin door de jaren heen heeft gegeven, heeft ongetwijfeld gediend om het schip te stabiliseren.

Maar ik geloof dat misschien wel zijn grootste nalatenschap de rol zal zijn, die hij heeft gespeeld in wat de Sydney Morning Herald heeft genoemd ‘een blijvende love story”. De koningin was pas 13 jaar oud toen ze elkaar in 1939 ontmoetten, 82 jaar geleden, en hun verhaal is een krachtig getuigenis van de schoonheid en het wonder van de door God gegeven instelling van het huwelijk, die zo tragisch ondermijnd werd sinds ze in 1947 trouwden.

Zijn echte waarde bleek uit de onvermoeibare steun en toewijding die het koningspaar elkaar toonde. Hun partnerschap was een bijna perfect voorbeeld van het Bijbelse doel van het huwelijk – dat een man en een vrouw samenkomen als ‘één vlees’ (Genesis 2:24) om elkaar wederzijds kracht en stabiliteit te geven.

Hoewel prins Philip in zekere zin de tweede viool speelde, was hij de nuchtere figuur achter de heerser – een man van actie die zijn mening uitsprak en die miljoenen jonge mensen heeft geïnspireerd om de uitdagingen van het leven met vrijmoedigheid en enthousiasme aan te gaan.

Desalniettemin toonde hij totale loyaliteit en nederigheid in zijn dienst aan dit land, terwijl hij zijn kroningseed van volledige toewijding aan de koningin vervulde, zijn eigen rechten op de tronen van Denemarken en Griekenland opgaf en tegelijkertijd de leidende rol in zijn gezin op zich nam. Zoals het keurig werd verwoord, besloot hij de broek te dragen zodat zij de kroon kon dragen.

Wat het geheim van hun goede huwelijk was, heeft de voormalige aartsbisschop van York, John Sentamu, uitgelegd in de Andrew Marr Show: er is een derde persoon betrokken bij het christelijk huwelijk – de Heer Jezus Christus – en dat was duidelijk het geval bij het koninklijk paar. De hertog had dit zelf duidelijk gemaakt door tegen hem te zeggen: ‘Ja, natuurlijk, de koningin en ik zijn sterk in ons geloof in Christus.’

Rondreis door Ierland
De vrucht van een dergelijk geloof was duidelijk zichtbaar tijdens hun historische rondreis door Ierland, tien jaar geleden. Het was een bezoek dat algemeen werd gezien als een gebaar van verzoening met een natie waar Engeland in het verleden hard en onverstandig mee om is gegaan.

De prins zelf streefde ernaar de IRA te vergeven voor de moord in 1979 op zijn geliefde mentor en vaderfiguur, Lord Mountbatten, en bezocht daarom later ook Sinn Feins Martin McGuinness.

De voormalige Ierse president Mary McAleese zag de tour als een ‘bedevaart van verzoening’ en een missie om de geschiedenis te genezen, en voegde eraan toe dat ‘het geloof van hen verlangde om verzoening en vergeving te zoeken’ – zich op de toekomst te concentreren in plaats van in het verleden te blijven steken, wat gezien de herop­leving van het geweld in Noord-Ierland de afgelopen dagen passend is.

Vriend van Israël
Philip trad ook in de voetsporen van zijn moeder als vriend van Israël, waarvoor hij soms werd bekriti­seerd. Hij heeft door de jaren heen op veel Joodse en pro-Israëlische evenementen gesproken en was het eerste lid van de koninklijke familie dat in 1994 de Joodse Staat bezocht, toen hij namens zijn moeder, prinses Alice van Griekenland, Israëls eerbetoon van ‘rechtvaardige onder de naties’ accepteerde. Prinses Alice is begraven op de Olijfberg, vanwaar Jezus is opgevaren en waarnaar Hij zal terugkeren (Zacharia 14:4, Handelingen 1:11). Zoals bekend heeft Alice een Joods gezin van de Holocaust gered door hen in haar paleis te verbergen. Later wijdde zij zich als non aan het dienen van God.

‘De Holocaust was de afschuwelijkste gebeur­tenis in de hele Joodse geschie­denis en zal in de herinnering van alle toekomstige generaties blijven’, zei Philip destijds.


De prins werd op 17 april begraven in Windsor Castle, waar zijn moeder in 1885 werd geboren. Hij was in veel opzichten een voorbeeld, zelfs toen hij zich strikt aan de COVID-regels hield, waardoor kleinkinderen hem niet in het ziekenhuis konden bezoeken.


Ons hart gaat uit naar de koningin, die zal worden gesterkt door haar sterke, christelijke geloof, waar­van ze heeft getuigd in haar vele kerst­uitzen­dingen. Zoals omroep­mede­werker Gyles Brandreth (die 40 jaar een vriend van de prins was) het verwoordde: ‘Haar geloof is alles voor haar en (omdat het werd gedeeld) weet ze dat ze op een dag herenigd zullen worden.’


Zie ook: Israël gedenkt met liefde de Britse prins Philip


Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.