President wijst ‘met vrees voor Israël’ Netanyahu aan

De Israëlische president Re’oeven Rivlin heeft dinsdag met tegenzin het mandaat om de volgende regering te vormen aan zittend premier Benjamin Netanyahu gegeven. Hij noemde de beslissing moeilijk vanuit een moreel standpunt.

Door Michael Selutin |

‘Dit is geen gemakkelijke beslissing vanuit een morele en ethische basis’, zei een verontruste Rivlin. ‘Ik vrees voor mijn land. Maar ik doe wat van mij wordt verlangd als president van de Staat Israël.’
Rivlin vindt, net als veel Israëli’s, dat iemand tegen wie een strafrechtelijke vervolging is ingesteld, geen premier mag zijn, maar erkent dat er geen wet is die dat verbiedt.

De landelijke verkiezingen van vorige maand leverden opnieuw een onbesliste uitslag op, maar het anti-Netanyahu blok had goede hoop dat Bibi eindelijk zou worden afgezet. Hoewel veel van de andere facties het niet eens zijn over veel kwesties, waren ze sterk verenigd in hun verzet tegen een nieuwe ambtstermijn van Netanyahu.

Maar uiteindelijk zei Rivlin dat hij zich ‘verplicht’ voelde om Netanyahu als premier aan te stellen, nadat hij een dag eerder meer nominaties had gekregen, toen de partijleiders van de 24e Knesset een bezoek brachten aan de residentie van de president.

Geen enkele kandidaat kreeg een meerderheid van de nominaties, waardoor Rivlin uitriep: ‘Ik zie geen manier om een coalitie te vormen.’ Toch moet iemand het mandaat krijgen, en op dit moment heeft Netanyahu duidelijk de beste kans om een stabiele coalitie te vormen.

Rivlin zei, dat indien hij faalt, hij waarschijnlijk geen tweede kandidaat een kans zal geven. De president heeft dan de mogelijkheid om het mandaat terug te sturen naar de Knesset zelf en het daar door de parlementsleden te laten uitvechten.
‘Na vier verkiezingscampagnes heeft de democratie zichzelf uitgeput’, zei de vermoeide Israëlische president.

Netanyahu werd gesteund door de Likoed, de twee ultraorthodoxe partijen Shas en Verenigd Torah-Jodendom, en het extreemrechtse Religieus Zionisme, wat hem een totaal van 52 nominaties opleverde.

Oppositieleider Yair Lapid werd gesteund door zijn eigen partij Yesh Atid, maar ook door Blauw-Wit, de Arbeidspartij, Yisrael Betenoe en Meretz, wat hem een totaal van 45 nominaties opleverde.

‘Kingmaker’ Naftali Bennett gaf de 7 nominaties van zijn Yamina-partij aan zichzelf.

De grote verrassing kwam toen Nieuwe Hoop (6) en de Gezamenlijke Arabische Lijst (6) beide weigerden om een kandidaat voor premier te nomineren, hoewel ze beiden vastbesloten zijn om Netanyahu af te zetten.

De rechtse partij Nieuwe Hoop zei, dat een alternatieve regering onder leiding van Lapid en Bennett haar steun heeft, maar betreurde dat zij er niet in waren geslaagd een definitief akkoord te bereiken voordat zij de president zouden ontmoeten.

De Gezamenlijke Arabische Lijst zei dat Lapid Netanyahu wel zou willen opvolgen, maar dat zijn pogingen om samen te werken met een religieuze zionist als Bennett betekent dat de Arabische facties geen plaats voor zichzelf zien in zijn regering.

De islamitische partij Ra’am heeft evenmin een kandidaat voor het premierschap genomineerd, maar tegen de tijd dat de partij werd opgeroepen om haar vier stemmen aan te bieden, was het te laat. Ze zouden niet genoeg zijn geweest om Lapid boven Netanyahu te plaatsen.

Het gekibbel, de besluiteloosheid en de onenigheid binnen het ‘veran­derings­blok’ waren enigszins verwacht, en die hebben Netanyahu nu een weg naar de over­winning gegeven, als hij op de een of andere manier nog een politiek wonder kan verrichten en ten minste 61 parlements­leden kan overtuigen om in zijn coalitie plaats te nemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.