Populaire Israëlische koffie scheidt van de Turken

Consumenten vragen zich af waarom een product de naam van een vijandig land draagt.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Turkije, Erdogan
"We hebben geen ander land", zegt de koffieverpakking van de Strauss Group. Foto: Met dank

Vaarwel, Turkse koffie.

Een toonaangevend Israëlisch voedsel- en drankbedrijf verwijdert tijdelijk de woorden “Turkish Coffee” van de verpakking van zijn populaire gemalen koffie.

De beslissing van Strauss Group om te breken met zijn 60-jarige merktraditie volgt op verontwaardiging op sociale media over de vraag waarom koffie vernoemd zou moeten worden naar een land dat wordt geregeerd door Recep Tayyip Erdoğan, die openlijk Hamas steunt en Israël alom heeft veroordeeld ondanks het bloedbad van 7 oktober.

Er wordt nu een beperkte oplage van de koffie verkocht met patriottische slogans in het Hebreeuws zoals “Am Israel Chai” (“Het volk van Israël leeft”), “Generatie van de overwinning”, “We hebben geen ander land” en “Samen zijn we sterk”.

“Turkse koffie maakt deel uit van veel zeer Israëlische momenten. Het is veel meer dan alleen een kopje koffie; het vertegenwoordigt onze eenheid en onze liefde voor ons land,” zegt Ofri Shabo, Vice President Marketing bij Strauss Coffee Israël. “Om onze soldaten kracht te geven, besloten we de verpakking tijdens de oorlog te updaten en een reeks slogans uit te brengen met boodschappen van eenheid, hoop en geloof in de rechtvaardigheid van ons pad.”

Vorige maand vertelde Erdoğan het parlement van zijn land dat Israël binnenkort vernietigd zou worden.

“Hé Israël: jullie hebben een kernbom, een nucleaire bom. En jullie dreigen ermee. Dat weten we. En jullie einde is nabij,” zei hij. “Je kunt zoveel kernwapens hebben als je wilt, maar je bent op weg naar de uitgang.”

In zijn laatste tirade zei de Turkse leider woensdag dat premier Benjamin Netanyahu “niet anders is dan Hitler”.

“Pro-Israëlische” koffie als reden voor ontslag

Ondertussen werd een presentator van een Erdoğan-vriendelijk Turks tv-station op zondag ontslagen nadat hij op het nieuws verscheen met een Starbucks-koffiekopje.

Turkse kijkers waren woedend over wat zij zagen als de presentator die partij koos voor het koffiebedrijf, dat in de moslimwereld als pro-Israëlisch wordt gezien.

De omroep TGRT kondigde aan dat zowel presentator Meltem Günay als de directeur van het nieuwssegment waren ontslagen wegens “ongepaste” productplaatsing op het bureau van de presentator.

In een verklaring zei de omroep dat het zich bewust was van de gevoeligheid van het Turkse volk met betrekking tot de Gazastrook en “dit tot het einde zal verdedigen”, eraan toevoegend dat het nooit een programma zou toestaan dat hiermee in tegenspraak is.

Starbucks heeft in de moslimwereld te maken gehad met boycotdreigingen vanwege zijn vermeende steun aan Israël in de oorlog tegen de terroristische organisatie Hamas.

Hoewel het bedrijf niet actief is in Israël, heeft het management een pro-Israël imago aangenomen door zich te verzetten tegen een anti-Israël verklaring die kort na het uitbreken van de oorlog werd afgelegd door een van zijn winkelstewards.

Verslag van JNS.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox