Populaire Israëlische cabaretier: “Genoeg is genoeg! Het volk eist de overwinning”

“We zijn een natie van leeuwen, maar we worden geleid door bange schapen die eerst naar de Verenigde Staten en Den Haag kijken.”

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëlische soldaten vechten tegen Hamas in de Gazastrook. Foto: IDF

De huidige Gaza-oorlog, die door velen de “Simchat Thora-oorlog” wordt genoemd, duurt nu al 100 dagen. En onze politici vertellen ons dat het nog vele maanden zal duren. Dit is erg frustrerend voor de Israëli’s, die geloofden dat de vijand snel verslagen kon worden, en voor de economie, die worstelt met het feit dat een groot deel van de beroepsbevolking aan het front staat.

Een goede vriend, die na maanden op het slagveld eindelijk een weekend vakantie kreeg, herinnerde me eraan dat Gaza bedrieglijk groot en dichtbevolkt is. Oprukken tegen de vijand is een langzaam proces.

Maar wanneer de vijand een onvolledige terroristische organisatie is en onze strijdkrachten de machtigste militairen in het Midden-Oosten zijn, zijn de verwachtingen erg hoog gespannen.

Velen geloven dat het probleem aan de top ligt, bij het politieke en militaire leiderschap van Israël, dat zich meer lijkt te laten leiden door internationale druk dan door de wil van het Israëlische volk.

De populaire Israëlische cabaretier Guy Hochman verwoordde deze mening heel treffend in een selfievideo die gisteren op sociale media werd gepubliceerd.

“Het is 100 dagen geleden sinds de Holocaust op 7 oktober, en ik hoor stemmen die roepen om een einde aan de oorlog,” zei Hochman. “Mensen denken dat we over een paar maanden naar huis gaan, maar dat zal alleen zijn om ons voor te bereiden op het volgende bloedbad.”

Net als veel Israëlische reservisten is Hochman, die diende in de woordvoerderseenheid, geïrriteerd door de afnemende intensiteit van de oorlog tegen Hamas en de toenemende focus op diplomatieke inspanningen om te bepalen wat er gebeurt met Gaza de “day after”.

“In plaats van te praten over de ‘dag erna’, moeten we ons bezighouden met de ‘dag ervoor’,” eiste de cabaretier. “We hebben ze nog steeds niet verslagen. We zijn een natie van leeuwen, maar we worden rondgeleid door bange schapen, die op hun beurt worden rondgeleid door de Verenigde Staten en Den Haag. Genoeg! Jullie beloofden Hamas te verslaan, dus versla ze.”

Hochman benadrukte dat een hele generatie Israëli’s verenigd is in het eisen van de overwinning.

Het huidige leiderschap, zei Hochman, heeft “een historische kans om de overwinning te behalen, met een sterke militaire en publieke steun”.

Hochman benadrukte dat als het huidige politieke en militaire leiderschap niet heeft wat ervoor nodig is, het naar huis zou moeten gaan, want “er staat al een generatie van overwinning voor de deur. Een jonge en hongerige generatie, een generatie die op het slagveld staat en niet in tv-studio’s zit [eindeloze interviews te geven]. Een generatie die in Gaza heeft gevochten en klaar is om voor de toekomst van de staat te vechten en de generatie van de nederlaag te vervangen. Een generatie die verantwoordelijkheid neemt voor de toekomst van onze kinderen en weet dat het nu tijd is om de vijand in Gaza voor eens en altijd uit te schakelen, zodat de Arabische wereld en de Arabieren in Judea en Samaria bang zullen zijn om hun hoofd [tegen ons] op te heffen.”

In het belang van alle toekomstige generaties benadrukte Hochman dat de oorlog alleen kan eindigen wanneer de overwinning is behaald, wanneer Israël weer een veilige haven is voor het Joodse volk.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox