Politie arresteert 23 Arabische relschoppers bij toenemend geweld

Moslims in Jeruzalem roepen op tot een dag van woede, nu de Joden Soekot vieren.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Jeruzalem
Een moslimoproerkraaier is gearresteerd in Jeruzalem. Foto: Israëlische politie

Arabische menigten kwamen woensdagavond in verschillende wijken in Jeruzalem in opstand. De Israëlische politie arresteerde 23 verdachten voor het schenden van de openbare orde en gewelddadige rellen. Het geweld dat in de stad te zien was, is bijna ongekend.

In het oosten van de stad en rond Jeruzalem in Arabische wijken waren er de hele dag en nacht op verschillende plaatsen sporadische ongeregeldheden. Een terrorist werd gedood door Israëlische troepen toen hij schoot op een wachtpost in de buurt van Qalandiya.

De politie merkte op dat, in tegenstelling tot valse publicaties in de Arabische media, de controlepost Shuafat sinds maandag open is onder strenge controles “uitgevoerd in overeenstemming met de operationele noodzaak,” als onderdeel van de jacht op de terrorist Udai Tamimi die zaterdagavond een schietaanval uitvoerde op de locatie, waarbij IDF-sergeant Noa Lazar werd gedood.

‘s Avonds begonnen in een groot aantal wijken en dorpen in het oostelijk deel van Jeruzalem gewelddadige ongeregeldheden. Er werd met Molotovcocktails en stenen gegooid, met vuurwerk geschoten, vuilnisbakken en banden werden verbrand en wegen werden geblokkeerd.

Volgens de politie waren de gewelddadige rellen, uitgevoerd door gemaskerde relschoppers, “vooral gericht tegen de politie”. Een Israëlische familie die in de buurt van Beit Hanina reed, werd met geweld aangevallen. De auto werd zwaar beschadigd, maar er vielen geen gewonden. De politie heeft twee van de aanvallers gearresteerd.

Bij de ongeregeldheden in de wijk Issawiya raakten twee politieagenten licht gewond en werden geëvacueerd voor medische behandeling.

Bij de gewelddadige ongeregeldheden werden ook de infrastructuur, huizen en eigendommen van de Arabische bewoners van het gebied beschadigd. Een molotovcocktail die naar de troepen werd gegooid, leidde tot het in brand vliegen van een huis in Issawiya.

De commandant van het district Jeruzalem, Doron Turgeman, gaf donderdagochtend leiding aan de versterking van eenheden in het oosten van Jeruzalem. Het onderzoek naar alle relschoppers werd toegewezen aan een speciale districtstaakgroep.

“De Israëlische politie zal vastberaden en met alle beschikbare middelen blijven optreden tegen de geweldplegers, relschoppers en oproerkraaiers die hebben geprobeerd of zullen proberen burgers of politieagenten in Oost-Jeruzalem schade te berokkenen,” aldus de verklaring.

Moslims in Jeruzalem roepen op tot een dag van woede aanstaande vrijdag, en de grenspolitie heeft 10 eenheden stand-by gezet, omdat de Israëli’s de Soekot-vakantie vieren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox