Poetins speciale relatie met Israël en de Joden

De Russische president Vladimir Poetin zal voor het eerst in acht jaar Israël bezoeken en zal de 75e herdenking van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz bijwonen, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,41 miljoen Joden werden vergast.

Door Yochanan Visser |

Tijdens de herdenking in Jeruzalem zal Poetin ook een monument inwijden voor de gesneuvelde soldaten van het Rode Leger die werden gedood tijdens de militaire operatie die eindigde met de bevrijding van Auschwitz. Dit is echter niet de reden waarom de Israëlische media zich zo druk maken om Poetins bezoek.

Gevangen genomen Israëli
Er gaat geen dag voorbij zonder berichten over de mogelijkheid dat Poetin de 26-jarige Israëlische vrouw Na’ama Issachar gratie zal verlenen. Deze vrouw werd in april 2019 op de luchthaven van Moskou gearresteerd toen de Russische autoriteiten 9,5 gram marihuana in haar bagage vonden. Issaschar werd later veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf, ondanks het feit dat ze de aanklacht tegen haar ronduit ontkende en zei dat ze geen idee had van de herkomst van de pot in haar bagage. Op dat moment begon een nationale campagne onder leiding van Na’ama’s moeder Yaffa. Op een gegeven moment dreigde zij Poetin de toegang tot de herdenking op donderdag te versperren met haar lichaam.

Yaffa Issachar riep ook de Israëlische premier Benyamin Netanyahu op om zijn uitstekende persoonlijke relatie met Poetin te gebruiken om de vrijlating van haar dochter te bewerkstelligen, en dit is precies wat de premier deed. Netanyahu bracht de kwestie van Na’ama’s gratieverlening ter sprake tijdens recente bezoeken aan het Kremlin, terwijl hij ook talrijke telefoongesprekken voerde met Poetin om de mogelijkheid van gratieverlening aan Issachar te bespreken. Aanvankelijk waren de verwachtingen dat Netanyahu succes zou hebben met het overtuigen van Poetin om Issachar gratie te verlenen, laag. Maar eind vorige week meldde de Russische krant Kommersant, daarbij onbekende overheidsbronnen citerend, dat Poetin inderdaad overwoog om de Israëlische vrouw gratie te verlenen.

Het verslag van Kommersant werd voorafgegaan door optimistische berichten van Netanyahu, die in een video op zijn website zei dat er reden was om optimistisch te zijn. Toen keerde Yaffa Issachar zondag terug uit Moskou, waar ze tevergeefs had geprobeerd toestemming te krijgen om haar dochter in de gevangenis te bezoeken. Na’ama’s moeder zei dat het moment van de waarheid was aangebroken in de campagne om een presidentieel pardon voor haar dochter te krijgen. Bovendien gaf ze aan dat ook zij reden had om optimistisch te zijn. Later werd ze door de Israëlische regering gevraagd om niet meer publiciteit te zoeken tot na Poetins aankomst in Israël.

Maandag nam de speculatie over een mogelijke aankondiging van de vrijlating van Na’ama Issachar toe, toen de Israëlische media meldden dat het Kremlin had bevestigd dat Poetin tijdens zijn aanstaande bezoek aan Israël zou praten over het verlenen van gratie aan de vrouw. Als het waar is, zou het niet de eerste keer zijn dat de Russische leider een gunst verleent aan Israël.

Israël en Rusland in Syrië

Poetin staat de Israëlische luchtmacht (IAF) toe om luchtaanvallen uit te voeren op de Iraanse as in Syrië, ondanks de inzet van geavanceerde luchtdoelraketschilden zoals de S-300 en S-400. Hij heeft blijkbaar ook zijn invloed op de Syrische dictator Bashar al-Assad gebruikt om te voorkomen dat het Syrische leger zijn eigen S-300-systeem tegen Israëlische gevechtsvliegtuigen zou gebruiken, dat in 2018 door de Russen aan het Syrische leger werd geleverd.

Poetin sprak Israël ook vrij van de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van een IL-20 verkenningsvliegtuig in september 2018, toen Israëlische gevechtsvliegtuigen over het noordwesten van Syrië vlogen om een aanval uit te voeren op de Iraanse T4-vliegbasis. Dit vrijspreken gebeurde nadat premier Netanyahu de Russische leider inlichtingen liet zien waaruit bewezen werd dat de IAF-vliegtuigen al op weg waren naar Israël toen de IL-20 werd neergehaald door de Syrische luchtverdediging.

Poetins zwakke plek voor Israël

Dit alles roept de vraag op waarom Poetin, die de reputatie heeft koelbloedig te zijn, een zwak voor Israël lijkt te hebben. Sommige waarnemers hebben erop gewezen dat de Russische president de meer dan een miljoen immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie als Russen beschouwt en dat dit zijn gedrag ten opzichte van Israël verklaart. Anderen wezen op het feit dat Poetins voormalige lerares, Mina Yuditskaya, in Israël woonde voordat zij overleed. Poetin zou zelfs een appartement in Tel Aviv hebben gekocht voor zijn ex-lerares. De Russische president heeft ook zeer goede banden met de Russisch-Joodse gemeenschap en heeft een persoonlijke relatie met de Russische opperrabbijn, Berel Lazar, het hoofd van de Chabad-beweging in Rusland. Het is Lazar die eindelijk meer licht werpt op Poetins zwakke plek voor Israël en de Joden.

Joodse welwillendheid

De Russische opperrabbijn zou aan een groep Israëlische Joden die dichtbij rabbijn Dov Kook (een kabbalist die in de Israëlische stad Tiberias woont) staan, hebben verteld dat de oorsprong van de zwakke plek in Poetins jeugd ligt, toen hij met zijn ouders in een bescheiden appartementencomplex in de stad Sint-Petersburg woonde.

De groep Joden besloot toen in hun eigen Shabbatblad te publiceren wat ze van Lazar hoorden. Dit Shabbatblad, Dwash Shabbat, meldde afgelopen vrijdag dat Poetins ouders zo arm waren dat ze vaak niet genoeg geld hadden om voedsel en kleren voor hun kind te kopen. Het blad meldde ook dat een Joods echtpaar dat naast de Poetins woonde, voor de jonge Vladimir zorgde. Dit is iets wat eerder werd gemeld door het Jewish Telegraph Agency, maar Dwash Shabbat onthulde nu meer details.

Het Joodse echtpaar was het enige echtpaar wat voor de jonge Poetin zorgde, ondanks de aanwezigheid van andere Russische families in het gebouw die zich bewust waren van de problematische situatie in de familie van de toekomstige Russische leider. Telkens als de Joodse buren merkten dat de jonge Poetin alleen thuis was zonder eten, maakten ze een fatsoenlijke maaltijd voor hem, en ze nodigden hem ook uit aan hun Shabbat-tafel en voor de Joodse feestdagen. Dit stelde de jonge Poetin bloot aan Joodse rituelen en gebeden; het paar was namelijk religieus. Daarnaast verklaart dit waarom de Russische president graag Joodse gemeenschappen en synagogen in Rusland bezoekt. Het Joodse echtpaar kocht zelfs kleren voor de jongen en zorgde ervoor dat hij niet zonder basisbenodigdheden zou komen te zitten.

Je zult nu begrijpen wat er achter Poetins zwakke plek voor Israël zit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.