Plan voor beperkte herstart van toerisme in Israël

Een voorstel voor een beperkte herstart van het toerisme is in eerste lezing door de Knesset goedgekeurd. Eilat en de Dode Zee, waar dertig procent van het toerisme plaatsvindt, worden tot ‘toeristische eilanden’ verklaard. Bezoekers moeten negatief getest zijn op het coronavirus.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De toeristische stad Eilat en het hotelcomplex bij de Dode Zee worden in het wetsvoorstel gedefinieerd als speciale virusvrije gebieden, waarbij ze worden vrijgesteld van een aantal beperkingen, waardoor hotels en gasthuizen in het hele land moesten sluiten vanwege de voortgaande uitbraak van het coronavirus.

Het wetsvoorstel, dat tot stand is gekomen na veel overleg van de ministeries van Toerisme, Volks­gezond­heid en Binnenlandse Veiligheid en lokale autoriteiten, moet nog in tweede en derde lezing worden goedgekeurd voordat het in werking treedt.

Het Ministerie van het Toerisme sprak van ‘groene toeristische eilanden’, verwijzend naar een kleurcode systeem dat de regering gebruikt om aan te geven hoe sterk een gebied is besmet met het Coronavirus.

‘De uitvoering van het besluit zal naar verwachting de werkloosheid in Eilat en de Dode Zee verminderen en maakt deel uit van een plan om de toeristen-industrie, die ernstig is geschaad tijdens de coronacrisis, te herstellen’, aldus het ministerie.
Bezoekers krijgen alleen toegang tot deze ‘toeristische eilanden’ wanneer zij aantonen dat ze in de 48 uur ervoor negatief zijn getest op het coronavirus.

Hoewel de vrijstellingen in het wetsvoorstel alleen op hotels van toepassing zijn, zei het ministerie dat het naar verdere wetgeving streeft voor het openen van meer zaken op die gebieden ten behoeve van hotelgasten .

Het ministerie van Toerisme legde uit, dat Eilat en het Dode Zeegebied bijna geheel afhankelijk zijn van het toerisme en het hotelwezen, en dat de motivatie achter het wetsvoorstel gebaseerd is op de bijzondere kenmerken van beide locaties.

‘Het unieke karakter van de Dode Zee zorgt voor het bestaan van een ‘steriel gebied’, waar vakantiegangers die niet besmet zijn met Covid-19 bij elkaar kunnen komen, waardoor het risico op verspreiding van het virus tot een minimum wordt beperkt’, aldus het ministerie. ‘Het Dode Zee hotelcomplex heeft geen lokale bevolking die in contact kan komen met hotelgasten.’

Er is slechts één snelweg die naar de zuidelijke havenstad Eilat leidt, die verder is omgeven door woestijn. ‘De geografische kenmerken van de stad Eilat en het relatieve isolement van de nabijgelegen steden geven het ook de status van een ‘toeristisch eiland’, dat controle mogelijk maakt op wie de stad binnenkomt,’ aldus het ministerie.

Bronnen:The Times of Israel, UwI.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.