Piraten, Arabische christenen en Messiaanse Joden

Maar liefst 39 partijen doen mee aan de komende verkiezingen. Het Israëlische nieuwsportaal Ynet publiceerde afgelopen weekeinde een artikel over marginale politieke partijen, die al bij veel verkiezingen hebben getracht om zetels te bemachtigen in de Knesset.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Partijleider van de Piraten Partij Ohad Shem Tov. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

We hebben de titel en de focus van dat artikel veranderd om beter aan te sluiten bij de interesses van onze christelijke lezers in de aanloop naar de verkiezingen, die op 23 maart worden gehouden.

De meeste enguêtes in de media hebben alleen betrekking op een tiental partijen, waarvan verwacht wordt dat ze de kiesdrempel van 3,25 procent zullen passeren en daadwerkelijk in de 24ste Knesset worden vertegenwoordigd. Er zijn echter maar liefst 39 partijen in de race. En dat komt niet in de buurt van het record van 47(!) partijen die zich in de verkiezingen van april 2019 verkiesbaar stelden.

Welnu, een flink aantal van die partijen proberen het een of misschien twee verkiezingen, en gooien vervolgens de handdoek in de ring. Een handjevol blijft echter doorgaan, Zelfs als de opiniepeilingen hen geen kans geven om de kiesdrempel te halen, blijft een handjevol echter doorgaan, erop vertrouwend dat ze op een dag in de heilige vergaderzaal van de Knesset zullen zitten.

Enkele van de interessantere daarvan zijn:

The Bible Bloc (Het Bijbelblok)
Het Bijbelblok, Goesh HaTanach, is een partij die open staat voor alle Israëli’s die in de Bijbel geloven, inclusief Messiaanse Joden en niet-Joodse christenen. Het hoofddoel is echter het aanmoedigen van de massale Joodse immigratie vanuit de Diaspora, vooral uit Amerika, voordat antisemitisme de Joodse gemeenschap die daar nog woont, overweldigt. De partij voorziet een instroom van tien miljoen nieuwe immigranten, inclusief zeven miljoen Joden en drie miljoen niet-Joodse Bijbelgelovigen die een toevluchtsoord zoeken.

Partijleider Dennis Lipkin zegt, dat het nog een paar verkiezingen kan duren, maar uiteindelijk ziet hij het Bijbelblok met 10 zetels in de Knesset komen. Het is opmerkelijk dat David Friedman, de eerste Jood die er openlijk voor uitkomt dat hij in de Messias gelooft, lid is van het Bijbelblok en kandidaat is voor een zetel in de Knesset.

Zonen van het verbond
De Unie van Zonen van het verbond is een pro- Israëlische Arabische christelijke partij, waarvan IDF- veteraan Bishara Shlayan uit Nazareth de leider is. De partij is een voorstander van een inclusieve Israëlische samenleving, waaraan iedereen bijdraagt en waarvan iedereen voordeel heeft, ongeacht ras of religie.

Het Joodse Hart
Het Joodse Hart is een partij die zich verzet tegen de verkoop van in Israël gemaakte wapens aan met name derde­wereld­landen. Partijleider Eli Yosef vertelde aan Ynet, dat hij hoopt dat er de volgende maand een nieuwe verkiezing wordt uitgeroepen en vervolgens nog enkele, ‘totdat we eindelijk ontwaken met alle liefde voor de hele mensheid die in ons is.’

Voice (Stem)
Deze partij, die nu voor de vierde keer aan de verkie­zingen deelneemt, is in de eerste plaats voorstander van het versoepelen van de bureau­cratie die potentiële investeerders uit Arabische landen moeten doorlopen om in Israël te investeren. Partijleider Noam Kolman zei, dat hij veel zaken doet in de Arabische wereld en velen heeft horen klagen, dat ze graag in Israël willen investeren, maar dat ze het proces te moeilijk en zelfs vernederend vinden.

De boodschap van de partij zal zeker toenemende aandacht trekken in de nasleep van de Abraham Akkoorden en de verwachting van een bredere zakelijke samenwerking van Israël met zijn nieuwe Arabische bondgenoten.

Kamah (כמה Hoeveel?)

De vier partijleidsters van Kamah zijn de voormalige echtgenotes van de Jeruzalemse sekteleider Daniel Ambash, die een gevangenisstraf van 26 jaar uitzit voor seksueel misbruik en vrijheidsberoving. De partij dringt erop aan, dat de burgers van Israël vrij moeten zijn om te leven zoals ze zelf willen, zolang het niemand schaadt, inclusief het recht om met meerdere echtge­notes te trouwen en kinderen op te voeden volgens ‘alternatieve’ methoden.

Shema (שׁמע Hoor)
Shema is een religieuze Zionistische partij die zich verzet tegen de politieke legitimering van homo­seksuali­teit in Israël en een strengere wetgeving eist tegen online pornografie. ‘Het is tijd om de algemene richting van het land Israël ten goede te keren en terug te keren naar ons erfgoed’, aldus partijleider Naftali Goldman.


Piraten Partij


De lijst van Israëlische marginale partijen zou niet compleet zijn zonder de Piraten Partij. Deze is opgericht in 2012 en is de enige plaatselijke vertegen­woor­diger van de Internationale Piraten Partij-beweging, en voorstander van participerende democratie via Internet, transparantie, vrijheid van meningsuiting en privacy. Bovenaan dit artikel ziet u de foto van partijleider Ohad Shem Tov

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.