De redenen voor Pfizer/BioNTech om Israël te kiezen waren een combinatie van drie factoren waardoor het land zich onderscheidde van andere landen:
• de relatief kleine bevolking,
• de Israëlische infrastructuur voor de gezondheidszorg,
• de gegevensverzameling die dit systeem bood.
‘We wisten dat het goed zou zijn voor de mensheid, als we één land zouden kiezen waar we kunnen aantonen wat het vaccineren van de bevolking kan bijdragen aan de gezondheid van de bevolking, en ook aan de economie – omdat de economie weer op gang kon worden gebracht,’ zei Bourla.
Hij heeft met verschillende staatshoofden gesproken, waaronder Netanyahu, en die heeft hem ervan overtuigd dat Israël een plaats is die aan de juiste voorwaarden voor experimenten voldoen.
Hoewel Israël in een Johns Hopkins-studie uit 2019 slechts op de 54e plaats stond van 195 landen wat betreft zijn bereidheid om een pandemie aan te pakken, waren de semiprivate Health Maintenance Organizations (HMO’s) met hun digitale databases misschien de belangrijkste reden waarom Pfizer voor Israël koos.
Premier Benjamin Netanyahu wees op de belangrijke rol die de vier semiprivate Health Maintenance Organizations (HMO’s) speelden. Deze ziekenfondsen, die over eigen ziekenhuizen beschikken, bestrijken 98% van de bevolking.
De HMO’s dienden als een kant-en-klare infrastructuur die Israël gebruikte om de vaccins te verdelen. Bourla merkte in het interview op dat ‘niet veel landen zo’n systeem hebben.’ Hij was duidelijk tevreden met zijn keuze. ‘We hebben op Israël gegokt. We zijn erg blij dat de manier waarop jullie het hebben gedaan verder gaat dan wat we ons hadden voorgesteld,’ vertelde hij aan Channel 12.
In januari werd gemeld dat er nog een reden is waarom Israël werd gekozen: het land stemde ermee in om belangrijke gegevens te overhandigen aan Pfizer, zoals de resultaten van de vaccinaties, bijwerkingen, werkzaamheid, en de tijd die nodig was om antilichamen te ontwikkelen om het virus te bestrijden.
De gegevens zouden worden gesorteerd op patiëntgegevens zoals leeftijd, geslacht, reeds bestaande aandoeningen en andere informatie, maar ze zouden anoniem worden verstrekt om de privacy van de patiënten te beschermen.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.