Patriarch van Libanon: Stop beschietingen van Israël

De hoogste christelijke leider van Libanon, kardinaal Rai, hamerde er vorige week tijdens de zondagsmis op dat de Libanese regering eindelijk controle uitoefent over het zuiden van het land en voorkomt dat Hezbollah meer raketten afvuurt op buurland Israël.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Kardinaal Rai is nooit iemand geweest die zich voor een gevecht terugtrekt. (Foto: Salvatore di Nolfi/EPA)

‘Wij roepen de Libanese [strijd­krachten], die samen met de inter­nationale strijd­krachten verant­woor­de­lijk zijn voor de veilig­heid van het zuiden, op om de controle over het gehele gebied in het zuiden over te nemen, om [Resolutie 1701 van de VN-Veilig­heids­raad] strikt uit te voeren, en om de lancering van raketten vanaf Libanees grond­gebied te verhinderen,’ zei Maronitische patriarch kardinaal Bechara Boutros Rai in zijn wekelijkse preek.

De geestelijke, die het durft op te nemen tegen Hezbollah, verduidelijkte dat zijn eerste zorg niet de ‘veiligheid van Israël is, maar eerder de veiligheid van Libanon.’

Kardinaal Rai benadrukte dat Libanon zich blijft houden aan de wapenstilstand van 1949 en niet officieel in oorlog is met Israël. ‘Wij willen Libanon niet betrekken bij militaire operaties die verwoestende Israëlische reacties uitlokken,’ benadrukte hij.

Een week geleden vuurden Palestijnse militanten twee raketten af op het noorden van Israël. Twee dagen later lanceerde Hezbollah er nog eens 19, wat aanleiding gaf tot zware Israëlische artillerie­beschietingen en beperkte lucht­aan­vallen. Wegens de instabiele regeringscoalitie was de Israëlische reactie niet krachtiger.

Kardinaal Rai spreekt zich al verscheidene jaren hierover uit. Vorig jaar augustus drong hij er op dezelfde manier op aan dat Libanon terugkeert naar een staat van neutraliteit, en liet hij door­schemeren dat de oorlogs­zuchtige activiteit van Hezbollah een van de belangrijkste factoren was achter de economische problemen van Libanon.

In 2014 bezocht kardinaal Rai samen met paus Franciscus ongegeneerd de ‘vijandelijke staat’ Israël en werd hij hartelijk verwelkomd door de grote maronitische christelijke gemeenschap hier.

Lees ook:
Lid coalitie: Bennett zal vallen als Israël Libanon aanvalt
Kunnen Christenen Libanon veranderen?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.