Palestijnse president vervloekt de halve planeet

Onze Palestijnse buren hebben een zware week achter zich, die ze liever zouden vergeten. De Palestijnse leider Machmoud Abbas steunde een moordenaar en vervloekte in een toespraak de halve planeet, waarmee hij de ‘Palestijnse zaak’ ernstig heeft geschaad.

Door Edy Cohen |

Het begon met het besluit van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, om het regime van de Syrische dictator Bashar Assad te veroordelen voor het gebruik van chemische wapens in de afgelopen jaren. De veroordeling was verwacht, net als het feit dat een aantal bond­genoten van Assad, zoals Rusland, Iran en Cina, tegen de motie stemden. Maar de grote verras­sing was het verzet van de Palestijnse Autoriteit tegen de resolutie.

Duizenden activisten van de Syrische oppositie veroordeelden op hun beurt de Palestijnen voor hun verzet tegen de veroordeling, en zwoeren dat de Syriërs in de toekomst niet langer zouden helpen of meewerken aan ‘de Palestijnse kwestie’ (b.v. door het veroor­delen van Israël).

De kritiek was ongekend, duizenden bekritiseren plotseling de Palestijnse Autoriteit (PA) vanwege haar steun aan een van de grootste dictators in de Arabische wereld van vandaag. Hoe is het mogelijk, zo vroegen zij zich af, dat de Palestijnen, die beweren vrijheidsstrijders te zijn, een dictator steunen die een miljoen Syriërs heeft gedood en meer dan 10 miljoen mensen gedwongen heeft het land te ontvluchten, om nog maar te zwijgen van de miljoenen gewonden en de enorme verwoestingen. Het lijdt geen twijfel dat de Palestijnse zaak na de stemming enige steun heeft verloren.

Uitgelekte videoband
Maar als je dacht dat dit het schandaal van de week was, dan heb je het mis. Nog maar een paar dagen geleden is een videoband uitgelekt, waarop te horen is hoe de Palestijnse president Mahmoud Abbas de hele wereld, inclusief zijn vrouw, uitscheldt! In zijn tirade betrok hij ook China, Rusland, de Verenigde Staten en, het belangrijkste, alle Arabieren!

De opname werd naar verluidt gemaakt tijdens een vergadering van het Centraal Comité van Fatach op 19 april. Abbas was zeer gefrustreerd tot hij vernam dat volgens de prognoses voor de verkiezingen van volgende maand de Fatachlijst minder dan 50% van de stemmen zou krijgen, en zijn rivaal, Mohammed Dahlan, 29 zetels kon krijgen. En toen een van de deelnemers [Abbas Zaki, belast is met de banden met China] aan president Abbas vroeg om een geluks­wens te zenden aan de Chinese Commu­nistische Partij naar aanleiding diens 100e verjaardag, sloeg de vlam in de pan.

In zijn antwoord verloor Machmoud Abbas zijn zelfbe­heersing en begon rechts en links uit te schelden. Een kort gedeelte van de tirade is hier te zien, met Hebreeuwse ondertiteling:

Deze opname veroorzaakte opschudding in de Arabische wereld en werd het gesprek van de dag. Hoe kon een president zich op een dergelijke manier uitdrukken?

Veel media in de Arabische wereld citeerden de opmerkingen gênant en stelden zelfs een onderzoek in. Zoals verwacht beweerden de PA en degenen die dicht bij Machmoud Abbas staan, dat het om een vervalsing ging. Zij beweerden dat de stem op de opname niet die van de president was, en dat de hele episode een samenzwering tegen hem was met het oog op de komende verkiezingen. Anderen beweerden dat het wel degelijk zijn stem is, en dat dit niet de eerste keer is dat Abbas zich tegen presidenten of landen heeft uitgesproken. In het verleden heeft hij de Amerikaanse president Trump vervloekt.

Hoe dan ook, miljoenen Arabieren hebben op sociale media kennis kunnen nemen van de botte woorden van Machmoud Abbas, ook in die landen die de Palestijnen hebben geholpen, zoals China, dat onlangs tienduizenden doses vaccin naar de Palestijnse Autoriteit heeft gezonden. Is dat de dankbaarheid die zij ervoor terugkrijgen? Hoe zit het met de VS? De regering-Biden heeft de financiële en politieke steun aan de Palestijnse Autoriteit hernieuwd, en is dit hun beloning? Veel Arabieren hebben zich achter de oren gekrabd.

Maar wat de mensen echt aan het denken heeft gezet, is waarom de reeks vervloe­kingen van Abbas geen betrekking had op Israël. Als we alle naties in aanmerking nemen die hij heeft vervloekt, hebben we het over miljarden mensen, meer dan de helft van de planeet. Dat heeft de samen­zwerings­theoretici zeker aan het denken gezet. Hoe dan ook, Abbas zal het weglaten van de Joodse Staat ongetwijfeld zo snel mogelijk goedmaken.

Lees ook:
Reactie van Palestijnse president: ‘Trump is een Hond’,
Duitse minister: Palestijnen, breek geen bruggen af

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.