Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat overleden

Saeb Erekat, secretaris-generaal van de PLO en hoofd­onder­hande­laar van de Palestijnse Autoriteit, is dinsdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Hij was vorige maand met het coronavirus besmet en voor behandeling naar het Hadassah Ziekenhuis in Jeruzalem gebracht.

Door Redactie Israel Today |

Hij had in 2017 in de VS een nieuwe long gekregen, wat zijn immuunsysteem verzwakte, en behoorde daardoor tot de risicogroep voor het coronavirus.

Sinds de jaren negentig was Saeb Erekat hoofdonderhandelaar voor de Palestijnse Autoriteit en was hij aanwezig bij alle vredesbesprekingen. Hij had Israël herhaaldelijk ervan beschuldigd een oorlogsmisdadiger en een apartheidsstaat te zijn. Het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump had hij al verworpen voordat het werd gepubliceerd.

De voormalige Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, zei na de dood van Erekat: ‘Mijn diepste medeleven met de familie van Saeb Erekat. Saeb en ik waren werelden van elkaar verwijderd wat betreft onze opvattingen over het Israëlisch-Palestijnse conflict, de geschiedenis ervan en de manier waarop het werd opgelost. Maar hij spand zich sterk in om zijn volk te ver­tegen­woor­digen. Ik wens zijn familie veel troost en kracht in deze moeilijke tijd’.

De voorzitter van de Gezamenlijke Arabische Lijst, Knessetlid Achmad Tibi, schreef op zijn Twitter-account: ‘Dr. Saeb Erekat is overleden. Een vriendelijke en moedige leider. Allah Yerhamo. RIP’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.