Palestijnse ‘gouverneur’ Jeruzalem weer gearresteerd

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Trump heeft ongetwijfeld de Pales­tijnse plannen versneld om de controle over Jeruzalem te verkrijgen, door er duidelijk aanwezig te zijn en activiteiten uit te voeren.

Door Baruch Yadid/TPS |

Afbeelding: Adnan Gheith tijdens een eerdere arrestatie in 2018 voor het illegaal uitvoeren van politieke activiteiten namens de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De politie van Jeruzalem heeft zondagochtend de gouverneur van het district Jeruzalem van de Palestijnse Autoriteit (PA), Adnan Gheith, gearresteerd. Het is de 17e keer dat hij werd gearresteerd sinds hij meer dan een jaar geleden op deze post werd benoemd.

De arrestatie toont de inspanningen van de PA aan om zich te blijven vestigen in Oost-Jeruzalem, en persbureau TPS heeft vernomen, dat Fatach en de PA hun activiteiten uitbreiden in gebieden die onder volledige Israëlische jurisdictie vallen.

Een paar weken geleden heeft de Israëlische defensieleiding de bewegingen en activiteiten van Gheith beperkt. Hij werkt vanuit zijn kantoren in het stadsdeel Aram, ten noorden van Jeruzalem, en dient als een hoge ambtenaar in de PA, ook al is hij een inwoner van Jeruzalem met een Israëlische identiteitskaart.

Een paar dagen geleden verbood de defensieleiding ook Fatach-secretaris-generaal in Jeruzalem Shadi Matur om een aantal functionarissen van de PA te ontmoeten, waaronder Gheith, evenals een aantal inlichtingen-functionarissen en hogere functionarissen van Fatach en de PA in Jeruzalem en Judea en Samaria.

Gheith en Matur maken deel uit van het hoofdkwartier van Fatach in Jeruzalem, evenals Ma’atssem Tayim, de directeur van de ‘Jerusalem Unit in the Palestinian Presidency’, die zij niet mochten ontmoeten.

Tayim heeft, net als Gheith en Matur, een blauwe (Israëlische) ID-kaart als inwoner van Jeruzalem. Hij was een van de leiders van de Fatach-jongeren in Jeruzalem en wordt erkend als een van de ‘Feisal Husseini boys’, net als veel van de Fatah- en PA-activisten die momenteel werken aan de verdieping van de aanwezigheid en de uitoefening van de PA-soevereiniteit in Jeruzalem.

Het Orient House in Oost-Jeruzalem. De Palestijnse Autoriteit gebruikte het gebouw als hoofdkwartier in de stad, ook al was dit een schending van de Oslo-akkoorden. Israël nam het gebouw over en sloot het af toen de PA de ‘tweede intifada’ lanceerde. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Geruisloze overname

Bronnen in het oosten van de stad zeggen dat de PA vastbesloten is om haar soevereiniteit over de hoofdstad te tonen door een breed scala aan civiele instellingen te controleren, haar veiligheids­mechanismen openlijk of verkapt in werking te stellen en door de activiteiten van instellingen die zich afsplitsen van het Oriënt House, het hoofdkwartier van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), dat enkele jaren geleden door Israël werd gesloten.

De Jeruzalem Eenheid werd in 2006 bij presidentieel decreet opnieuw opgericht als onderdeel van de eerste stappen van Machmoud Abbas als hoofd van de PA en naar aanleiding van een behoefte die in de PA ontstond na de sluiting van het Orient House.

Zijn kantoren bevinden zich in het regeringsgebouw in Ramallah, en het is ondergeschikt aan Intisar Abu Amara, de machtige bureauchef van Abbas.

Volgens bronnen in de PA werkt Tayim, die in juli 2016 op zijn post werd benoemd nadat hij vele functies had bekleed bij Fatach en voorzitter was van de Youth Association, onder het toeziend oog van kolonel Majed Faraj, het hoofd van de inlichtingen­dienst van de PA, evenals Gheith en anderen in de top van Fatach in Oost-Jeruzalem. Tayim staat heel dicht bij Faraj, en bronnen in het oosten van de stad beschrijven hem als een van ‘Faraj’s Fatach-bende in Jeruzalem’.

Wanneer de Palestijnse leider Machmoud Abbas buitenlandse functionarissen ontvangt of pers­conferenties houdt, doet hij dat voor een grote afbeelding van Jeruzalem. Daarmee maakt hij duidelijk dat hij van plan is om de soevereiniteit over de stad uit te oefenen. (Foto: Flash90)

De Jeruzalem Eenheid

De Jeruzalem Eenheid werkt aan het vergroten van de aanwezigheid van de PA in Jeruzalem en het versterken van de Arabische en islamitische identiteit door het plannen en uitvoeren van ontwikkelings­plannen als onderdeel van een strategische inspanning die om de paar jaar opnieuw wordt vastgesteld. De Jeruzalem Eenheid is een verbinding tussen het presidentieel bureau en Fatach-ambtenaren in het oosten van de stad en de burgerlijke instellingen, en het gelooft ook in het coördineren van ‘populaire activiteiten’, een codenaam voor de gewelddadige gebeurtenissen in de stad.

Het bureau, dat wordt gefinancierd door de Palestijnse Autoriteit en het ‘Jerusalem Committee’ in de PLO, coördineert het werk van zijn personeel, waarbij de verschillende organen, waaronder de minister van Jeruzalemzaken, het departement Jeruzalem in de PLO, en de gouverneur van Jeruzalem, alle sociale activiteiten, de diplomatie en de buitenlandse betrekkingen, de economie en het recht coördineren.

Een van de taken van de eenheid is het doen van aanbevelingen voor PA-activiteiten in Jeruzalem aan het Hoge Comité voor Jeruzalemzaken van de PLO, onder leiding van Abbas zelf.

De Jeruzalem Eenheid hielp vorig jaar de Fatach-lijst, die de verkiezingen voor de Kamer van Koophandel in de Oude Stad en Oost-Jeruzalem won.

Een van de taken van de Jeruzalem Eenheid is activiteit tegen de toekomstige Israëlische bouw in de E1-gebieden en het ‘erkent de term “C-gebied” in Oost-Jeruzalem niet, aangezien Jeruzalem moslim-Arabisch is en er geen recht is op een Joodse aanwezigheid in de stad’.

Momenteel is de Eenheid een partner in de activiteiten van de Fatach ‘noodcommissies’ in Jeruzalem en de omliggende gebieden: naast de civiele hulpverlening werken de ‘noodcommissies’ ook als onderdeel van de campagne om de ‘Palestijnse soevereiniteit in Oost-Jeruzalem’ te bewijzen, zoals beschreven in de sociale media-netwerken.

Zie ook: Palestijnse agenten in Jeruzalem opgepakt,
Palestinians Set Sights on Jerusalem Amid Corona Crisis,
Palestijnse sportfunctionaris: Jeruzalem is niet Joods,
Het Palestijns-Jordaanse plan om ‘Oost-Jeruzalem’ in te nemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.