Palestijnse Autoriteit staat nu voor echte opstand

Vanaf afgelopen donderdag brak er grote onrust uit onder Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria. Er is nu een echte opstand gaande tegen de leider van de Palestijnse Autoriteit (PA), Machmoud Abbas, over de brute moord op een anti-corruptieactivist.

Door Yochanan Visser |

Duizenden Palestijnse Arabieren gingen vorige week de straat op om te demonstreren tegen het regime van Abbas, nadat de anti-corruptieactivist Nizar Banat in zijn woonplaats Dura was doodgeslagen. Ongeveer 25 leden van de veiligheidstroepen van de PA drongen midden in de nacht het huis van Banat binnen. Zij sloegen hem met knuppels en andere voorwerpen, nadat ze hem met pepperspray hadden bespoten. Banat bezweek aan zijn verwondingen op weg naar een ziekenhuis, volgens de gouverneur van Hebron, Jibreen al-Bakri.

Massale protesten tegen het regime van Abbas

De demonstraties tegen Abbas en zijn regime begonnen nadat foto’s van het gekneusde dode lichaam van Banat op sociale media verschenen. Palestijnse waarnemers zeggen nu dat het incident lijkt op de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die in 2018 werd vermoord in het consulaat van het Koninkrijk in Istanboel, Turkije.

De PA-agenten hadden een arrestatiebevel voor Banat bij zich, dat was uitgevaardigd door de procureur-generaal van de Palestijnse Autoriteit. Een neef van de omgekomen activist zei echter dat de PA-veiligheidsdiensten niet naar het huis van Banat kwamen om hem te arresteren, maar om hem te vermoorden. Dit gebeurde nadat zijn huis eerder was aangevallen door niet-geïdentificeerde gewapende mannen, aldus de neef.

Palestijnse relschoppers nemen het op tegen PA-veiligheidstroepen in Ramallah. (Foto: Flash90)

Waarom Banat werd vermoord

De anti-corruptieactivist was zeer actief op sociale media, en plaatste regelmatig video’s, waarin hij Abbas bekritiseerde over de wijdverspreide corruptie in de door de PA bestuurde gebieden. Een video waarin Banat de Europese Unie opriep om te stoppen met het financieren van de PA was de druppel, volgens Palestijnse functionarissen die lid zijn van de heersende Fatach-factie. De laatste video die Banat op sociale media plaatste, ging over het COVID-19 vaccinschandaal en de weigering van de PA om een deal te sluiten met Israël, om de snelle levering te garanderen van een miljoen Pfizer-vaccins die binnenkort zullen verlopen. Die vaccins hadden het vaccinatieproces in de gebieden onder controle van de PA aanzienlijk kunnen verkorten.

De vrouw van Banat, Um Kifah, zei na de moord dat haar man een ‘Sjahid’ (martelaar) was en dat hij de waarheid sprak. ‘Mijn man was niet corrupt en een dief. Hij zei altijd dat zijn actie gericht was op het verzekeren van een betere toekomst voor onze kinderen. Ze hebben nu één Nizar gedood en zullen er duizend voor terugkrijgen,’ zei Um Kifah. Mohammed Amru, ook een politiek activist en een vriend van Banat, zei na de moord dat het incident een ‘grote misdaad’ was die ‘een keerpunt [zou markeren] in de relatie tussen de PA en de Palestijnse Arabieren.’ Hij en anderen houden Abbas ‘persoonlijk verantwoordelijk’ voor de moord op zijn vriend, zei Amru.

Een menigte van rouwenden draagt het lichaam van Nizar Banat door de straten van Hebron. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Onafhankelijk onderzoek

De Palestijnse Onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten (ICHR) heeft nu besloten om de moord op Banat te onderzoeken, en kondigde aan dat vertegenwoordigers van de groep aanwezig zullen zijn bij de autopsie op het lichaam van de activist, die zal worden uitgevoerd door een forensisch arts die lid is van de organisatie. ‘De resultaten van het onderzoek zullen onmiddellijk worden bekendgemaakt,’ aldus de ICHR.

De onvrede over het beleid van Abbas en de PA onder de Palestijnse Arabieren nam aanzienlijk toe nadat de Palestijnse leider eind april de langverwachte parlements- en presidentsverkiezingen afgelastte. Deze verkiezingen waren gepland voor respectievelijk 22 mei en 31 juli. Abbas nam dit besluit nadat uit opiniepeilingen was gebleken dat Hamas de verkiezingen zou winnen en dat het voormalige hoofd van de Palestijnse veiligheidsdiensten, Mohammed Dahlan, steeds populairder werd. Dahlan vluchtte in 2011 naar de Verenigde Arabische Emiraten, nadat Abbas een agressieve campagne tegen hem was begonnen, en hij zette van daaruit zijn anti-PA activiteiten voort.

De woede onder de Palestijnse Arabieren is onlangs verder toegenomen, nadat werd onthuld dat politieke gevangenen in de PA-gevangenis in Jericho op brute wijze worden gemarteld. De Palestijnse mensenrechtengroep Lawyers for Justice publiceerde op 29 mei een rapport, waarin stond dat sommige van deze gedetineerden de organisatie hadden verteld dat zij waren geslagen en aan hun voeten aan plafonds waren opgehangen. Anderen meldden dat ze gemarteld waren met elektrische schokken.

Zie verwant: HRW: Geen geld meer naar de politiestaat Palestina

Palestijnen eisen een einde aan politieke corruptie en het monddood maken van rivalen, na de moord op Nizar Banat. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Onderdrukking verhevigd na hervatting Amerikaanse hulp aan PA

Het harde optreden van de PA tegen critici is onlangs verhevigd, nadat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden de onvoorwaardelijke financiële hulp aan het regime van Abbas heeft hervat. De financiële hulp aan de PA was stopgezet door voormalig president Donald Trump.

Op 16 juni arresteerden de veiligheidstroepen van de PA bijvoorbeeld de 16-jarige Palestijnse tiener Amir Abu Sharar. Hij had een kritische opmerking over de PA op Facebook geplaatst tijdens de 11-daagse oorlog tussen Israël en de Palestijnse terreurgroepen in Gaza. De tiener lijdt aan diabetes en moet twee keer per dag insuline spuiten om zijn ziekte onder controle te houden. Salam Abu Sharar, een Palestijnse journalist en neef van Amir, verklaarde dat de familie van de jongen niet zou zwijgen over de arrestatie, ‘zelfs als hij 15 minuten zou worden vastgehouden. Hij is een ziek kind.’

Abbas gaf zijn veiligheidstroepen verder de opdracht om in juni tientallen leden van Dahlans Al-Mustaqbal (Toekomst) beweging te arresteren. Dahlan had zijn politieke beweging geregistreerd voor de Palestijnse verkiezingen. Leden van de beweging denken dat Abbas de onvoorwaardelijke hervatting van de steun van de Verenigde Staten aan de PA heeft geïnterpreteerd als een ‘groen licht’ voor deze campagne van onderdrukking tegen tegenstanders van zijn regime.

De intimidatie van anti-PA activisten is toegenomen na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, aan Abbas in zijn hoofdkwartier in Ramallah, aldus de Al-Mustaqbal beweging.

‘Arabische karikatuur: De zetel van de Palestijnse leider Machmoud Abbas in de regering wankelt. Het protest in de Palestijnse steden neemt toe.’

Abbas’ populariteit onder de Palestijnse Arabieren heeft nu een historisch dieptepunt bereikt. De PA-leider vreest blijkbaar voor de toekomst van zijn regime, zoals blijkt uit het recente harde optreden tegen tegenstanders. Buitenlandse steun voor de PA gaat echter onverminderd door.

Zie: Palestijnen: Abbas verhindert vrede en moet vertrekken

De EU en de regering-Biden hebben nog niet gereageerd op de verhevigde onderdrukkingscampagne van de Palestijnse Autoriteit en haar leider Mahmoud Abbas.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.