Palestijnen vallen Joodse pelgrims aan bij Jozefs Graf

• Arabieren vallen Joden aan op weg naar Jozefs graf,
• Soldaten beantwoorden de beschietingen,
• Spanningen op de Westbank nemen toe,
• Oppakken Hamas-cel voorkomt ontvoeringen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een eerdere botsing van Palestijnen met Israëlische soldaten bij het Graf van Jozef. (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

Palestijnse Arabieren hebben maandagmorgen met scherp geschoten en met zelfgemaakte explosieven en stenen een konvooi bussen aangevallen die orthodoxe Joden vervoerden die gingen bidden bij het graf van de Bijbelse aartsvader Jozef.

Het graf van Jozef ligt in de buitenwijken van de door de Palestijnen bestuurde stad Nabloes (het bijbelse Sichem), en Joden die de heilige plaats willen bezoeken hebben een militair escorte nodig.

De troepen die maandagochtend de Joodse gelovigen begeleidden, beantwoordden het vuur van hun aan­vallers. Twee Israëlische soldaten raakten daarbij gewond, één door scherven van een explosief en de andere door een steen.

Het graf van Jozef is al vaker een strijdpunt geweest tussen Israëli’s en Palestijnen. Aan het begin van de Tweede Intifada (ook bekend als de ‘Oslo-oorlog’) in oktober 2000, overspoelden Palestijnen het Graf van Jozef, staken de daar gevestigde yeshiva in brand, verbrandden Joodse heilige boeken en plunderden het hoofdschrijn. In 2015, nadat de Joden er weer gingen bidden, vielen de Palestijnen de heilige plaats opnieuw aan en staken deze in brand.

Stijgende spanning

De botsing van maandag komt te midden van stijgende spanning op de zogenaamde ‘West Bank’. Na een reeks kleinere confron­taties volgde zaterdag­nacht een grote IDF-actie tegen Hamas, waarbij vijf Palestijnse terro­risten werden gedood.

Veiligheidsfunctionarissen onthulden later, dat de gecoördineerde invallen waren gericht tegen een goed georga­niseerde Hamas-cel, die van plan was een reeks ontvoe­ringen uit te voeren, evenals een op handen zijnde grootschalige aanval in Jeruzalem.

Naast de vijf leden van de Hamas-cel die tijdens de actie werden gedood, zijn er de afgelopen dagen nog 20 gearresteerd. Een kleiner aantal zou nog op de vlucht zijn.

IDF stafchef Aviv Kochavi zei over de succesvolle operatie: ‘Dit is een belangrijke prestatie, een nacht van een reeks preven­tieve invallen die van het grootste belang zijn en die – naar wij begrepen hebben – belang­rijke terreur­aanslagen hebben voorkomen. Dergelijke aanvallen hadden kunnen worden uitgevoerd in Jeruzalem, Netanya, Tel Aviv, Afula of waar dan ook.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.