Palestijnen sluiten zich aan bij verzetscoalitie

De Palestijnse Autoriteit (PA) ondervindt enorme problemen nadat zij de visie van de Amerikaanse president Donald J. Trump, op vrede met Israël, voluit heeft verworpen en alle samenwerking met de Amerikanen en de Joodse Staat heeft stopgezet.

Door Yochanan Visser |

De betrekkingen tussen de PA en de Arabische staten staan op een historisch dieptepunt. Dat werd ook zichtbaar in de geldstroom van de Arabische landen naar de Palestijnse Autoriteit. Zoals mijn collega Baruch Yadid van TPS aangaf, hebben de Arabische landen dit jaar slechts ongeveer 39 miljoen dollar bijgedragen aan de PA, vergeleken met ongeveer 211,72 miljoen dollar vorig jaar.

Zowel president Machmoud Abbas van de PA als zijn rechterhand Saeb Erekat hebben de vredesakkoorden tussen Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten in ongewoon harde bewoordingen veroordeeld. Saeb Erekat is de secretaris-generaal van de PLO, die nu in kritieke toestand in het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem ligt, omdat hij het COVID-19 virus heeft gekregen. Ze gebruikten de woorden ‘verraad’, ‘bedrog’ en ‘een steek in de rug’ in hun kritiek, terwijl ze zweerden de vredesverdragen tussen Israël en de twee Golfstaten nooit te accepteren. De twee Palestijnse leiders hebben bovendien gezworen dat ze burgers van de VAE en Bahrein, die Israël komen bezoeken, de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem niet laten binnengaan.

De PA irriteerde ook Saoedi-Arabië, dat naar verluidt ook overweegt de banden met Israël te normaliseren. Die irritatie bleek uit een interview met prins Bandar bin Sultan bin Abdulaziz, die de Palestijnse leiders hard bekritiseerde omdat ze er niet in slaagden om een vredesakkoord met Israël te bereiken. Saoedi-Arabië heeft dit jaar zijn financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit met 80 procent verminderd en beschouwt zichzelf niet langer als een beschermheer van de Palestijnse nationale zaak.

Als gevolg van de crisis in de betrekkingen met de gematigde Arabische landen is de PA nu geïsoleerd geraakt en lijdt zij onder een enorme financiële crisis. Dit komt ook omdat Qatar en de Europese Unie Abbas hebben verteld dat er geen extra financiële hulp aan de PA zal worden gegeven, zolang zij weigert samen te werken met de Israëlische regering inzake de overdracht van belastingen en heffingen die Israël namens de PA inzamelt. Als u denkt dat dit isolement en het gebrek aan middelen een matigend effect zou hebben op de leiders van de Palestijnse Autoriteit, dan heeft u het mis. In plaats daarvan probeert de PA zich aan te sluiten bij de zogenaamde islamitische verzetscoalitie die geleid wordt door Iran en Turkije.

Vorige week kwam een delegatie op hoog niveau van Hamasleiders en de leiding van de Fatach-organisatie, die de PA regeert, in Istanbul bijeen onder toezicht van de Turkse islamitische dictator Recep Tayyip Erdogan. Zij kwamen bijeen om te praten over Palestijnse eenheid, nieuwe verkiezingen in de PA en de Gazastrook en over samenwerking in de strijd tegen Israël. De Palestijnse delegatie heeft naar verluidt ook een ontmoeting gehad met leden van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde in Turkije, om de samenwerking in de strijd tegen Israël te bespreken. Daarna vloog de Fatach-delegatie onder leiding van de extremistische Jibril Rajoub naar Qatar, om meer financiële hulp en steun te krijgen voor de nieuw opgerichte verzetscoalitie. Eenmaal in Qatar besloot de olierijke staat de Palestijnse leiders 50 miljoen dollar te geven die naar hun persoonlijke bankrekeningen zouden worden overgemaakt.

Abbas nam ondertussen contact op met IRGC-functionarissen en vertegenwoordigers van de Turkse en de Qatarese regering, om te praten over ‘manieren om standpunten te coördineren om klappen uit te delen aan de belangen van de Arabische landen, met name de Arabische Golfstaten en Egypte.’ De ouder wordende Palestijnse leider heeft naar verluidt de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi en prins Bandar in een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan in kwaad daglicht gesteld. Dit alles toont aan dat de Palestijnse leiding opnieuw op het verkeerde paard wedt en de belangen schaadt van de Palestijnse Arabieren, die in de gebieden leven die door haar worden bestuurd.

De PA-leiders krijgen harde kritiek op de sociale media in de Arabische wereld en worden niet meer relevant geacht. Hetzelfde geldt voor de meerderheid van de Palestijnse Arabieren die in Judea en Samaria en in Jeruzalem wonen. Abdullah Al-Hakeem, een Saoedische politieke analist en voormalig directeur van het Midden Oosten Centrum voor Strategische en Juridische Studies, die onlangs Israël heeft bezocht, zei deze week het volgende over de leiders van de PA: ‘De echte vijand van de Palestijnen is de corrupte Palestijnse Autoriteit. Toen ik Israël bezocht, woonde ik een evenement bij voor een lid van de Palestijnse Autoriteit en zag ik mensen in de rij staan om binnen te komen om te eten. Wat heb ik geleden onder het kijken naar dit tafereel. Een van de leden van de Palestijnse Autoriteit vroeg me waarom ik het evenement verliet. Ik antwoordde hem dat we vrede moeten sluiten met Israël om een betere realiteit voor de Palestijnen te creëren. Hij werd boos op me en stopte met tegen me te praten.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.