Palestijnen overspoelden Israël voor ontspanning

Israël is gewoonlijk behoorlijk waakzaam om ongeoorloofd binnengaan van het land te verhin­deren. Maar dit weekeinde kwamen tien­duizenden Palestijnen zomaar Israël binnen, en niemand deed iets om het tegen te houden.

Door Ryan Jones |

Afbeelding: Palestijnen genieten van een dagje strand in Tel Aviv. (Archieffoto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De gebieden die door de Palestijnse Autoriteit worden bestuurd, staan onder een lockdown wegens een toename van het aantal coronainfecties. De Israëli’s hebben een paar maanden geleden een dergelijke situatie doorstaan, dus kunnen ze zich inleven in wanhopige Palestijnen die op zoek zijn naar een beetje respijt.

Eind vorige week begon op de sociale media het gerucht zich te verspreiden, dat de het Israelische leger verschillende overgangen langs het veiligheids­hek op de Westbank had geopend en Palestijnen vrijelijk naar Israël lieten komen, of in ieder geval een oogje dichtkneep. Gewoonlijk hebben Palestijnen een speciale vergunning nodig om Israël binnen te komen.

Het duurde niet lang voordat tienduizenden Palestijnen, waaronder hele families, naar deze doorlaatposten stroomden, waar ze verbaasd waren dat de geruchten waar waren. De doorlaatposten werden volledig geopend. Niemand werd gecontroleerd. Meer nog, er stonden bussen te wachten aan Israëlische zijde om de in quarantaine levende Palestijnen naar stranden of andere toeristische bestemmingen zoals Jaffa en Acre te brengen.

Een Palestijnse bron zei in het weekeinde tegen het Israëlische Channel 12 News: ‘Iedereen is hier bij ons op dit moment.’

Volgens de Palestijnen liet Israël de massale toe­stroom toe, zodat deze weekend­gasten meer geld in de zwaar getroffen toeristische industrie van Israël zouden pompen. We wijzen er op, dat Israël regelmatig beperktere toestroom van Palestijnse arbeiders en bezoekers toestaat als middel om ‘de druk van de onstabiele Westbank te verlichten’ en zo de kans op een nieuwe terroristische opstand te verkleinen.

Wat de reden ook is, de toestroom van Palestijnse bezoekers aan de stranden van Israël dit weekeinde doet denken aan de jaren voor de Eerste Intifada en de daaropvolgende Oslo-akkoorden, toen er nog geen Palestijnse Autoriteit (lees: PLO) was en Israëli’s en Palestijnen zich routinematig in elkaars ‘gebieden’ mengden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.