Palestijnen keuren opkomst ‘Arabische zionisten’ af

De reactie van de functionarissen van de Palestijnse Autoriteit op de aangekondigde normalisering van de banden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, doet opnieuw vermoeden dat hun werkelijke einddoel niet echte vrede en co-existentie is.

Door Ryan Jones |

Een groot deel van de rest van de Arabische wereld steunde de overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten openlijk. Ondertussen gingen de ambtenaren in Ramallah door het lint, en niemand minder dan hoofdonderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit (PA) Saeb Erekat (zie afbeelding hierboven). Deze week werd een artikel, getiteld ‘De geboorte van Arabische zionisten’, geplaatst op de officiële website van de PLO (vergeet niet dat de PA slechts een dekmantel is voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie). In dat artikel keurde Erekat het feit af dat degenen in de Arabische wereld die hun goedkeuring voor de deal uiten, ook ‘Israël, zijn vrijheid en zijn vooruitgang verheerlijken.’

Zoals elk heerszuchtig regime, is wat de Palestijnse leiding het meest vreest, mede-Arabieren die openlijk suggereren dat het leven onder Israëlisch bestuur (zelfs als het een ‘bezetting’ is) misschien beter is dan wat de Palestijnen momenteel doorstaan. En hoe dan ook, waarom zou men zo van streek raken over andere Arabieren die eenvoudigweg het feit van de vrijheid en de prestaties van Israël erkennen? De enige verklaringen die men kan bedenken, zijn dat of:

1. De Palestijnse Autoriteit is hatelijk en jaloers op Israël; of

2. Dat ze niet willen dat de gemiddelde Palestijn grote ideeën krijgt over hoe zijn eigen toekomst er in een Palestijnse staat uit zou kunnen zien.

Afbeelding: Of men het nu leuk vindt of niet, veel Arabieren leven al jaren samen met Joden en genieten zelfs (ja, echt) van het leven in Israël. (Foto: Flash90)

Dumpen van de Palestijnse zaak

Erekat was op zijn minst eerlijk genoeg om te erkennen dat velen in de Arabische wereld genoeg hebben van de Palestijnse zaak. ‘Sommige Arabieren hebben zelfs gezegd: ‘Palestina is niet mijn zaak’ en ‘Israël is een trouwe bondgenoot,’’ zeurde Erekat. ‘Ze beledigen ook het Palestijnse volk voor hun gebrek aan loyaliteit, hun ondankbaarheid en de corruptie van de Palestijnse leiders, allemaal omdat het Palestijnse volk aandrong op zijn toetreding tot het Arabisch vredesinitiatief.’

Nee meneer Erekat, dat is niet de reden waarom zoveel mensen in de Arabische wereld de Palestijnse zaak opgeven. Voor het geval u het vergeten bent, laat me u herinneren aan de vernietigende kritiek van de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman in 2018: ‘De afgelopen 40 jaar heeft het Palestijnse leiderschap steeds opnieuw kansen gemist en alle aanbiedingen die het kreeg, afgewezen. Het wordt tijd dat de Palestijnen de aanbiedingen accepteren en ermee instemmen om naar de onderhandelingstafel te komen – of ze moeten hun mond houden en ophouden met klagen.’

Of wat de Saoedische schrijver Abdulhameed Al-Ghobain te zeggen had in een interview, eerder dit jaar met BBC Arabic: ‘Vandaag is het publiek geïnformeerd. Er is een stortvloed van meningen tegen de Palestijn[en] … [die] niets hebben bijgedragen. We kunnen zeggen dat het emotionele mensen zijn wiens gedrag wordt bepaald door hun gevoelens.’

Veel van uw mede-Arabieren zijn gewoonweg moe geworden van dit spel. In tegenstelling tot u, hebben ze lang geleden geaccepteerd dat Israël hier blijft, en daarom hebben ze geen belang meer in een ‘vredes’ proces dat bedoeld is om de Joodse Staat dodelijk te verzwakken. De droom van Arafat, om door middel van onderhandelingen te bereiken wat op het slagveld niet kon worden gewonnen, namelijk de vernietiging van Israël, is voorbij. Helaas zijn de Palestijnen de laatsten die wakker worden. De rest van de Arabische wereld heeft andere belangen (zoals u ook zou moeten hebben) en weet dat de beste manier om die te bereiken, samenwerking met Israël is.

Bovendien heeft u met uw steun voor de Moslimbroederschap, Iran en het Irak van Saddam Hoessein, die allemaal vijanden waren of nog steeds zijn van de rest van de soennitische moslimwereld, zeker geen vrienden gekregen. En dan hebben we het nog niet eens over hoe eerdere PLO-agressie dood en verderf bracht in Jordanië en Libanon. Tenzij u uw hoofd in het zand hebt gestoken, kunt u op dit moment niet verbaasd zijn over de groeiende Arabische vijandigheid ten opzichte van de Palestijnse zaak.

Niet de eerste Arabische zionisten

Erekats artikel liet het klinken alsof er voordien geen Arabische voorstanders van Israël waren geweest, en zeker geen ‘Arabische zionisten’. We weten echter dat dat gewoon niet waar is. We hebben zelfs vele Arabische zionisten, waaronder Israëlische Arabieren, Palestijnen, Jordaniërs en vele anderen, geïnterviewd en artikelen over hen gepubliceerd.

Bekijk de volgende artikelen voor een indruk van dit ware Arabische zionisme:

Palestijnse vrouw wordt christen, verdedigt Israël… (Engelstalig)

Moslims overtuigden christenen, zionisten te worden

Een groeiende trend: Dappere Moslim-
Zionisten – deel 1
en deel 2

Van gedesillusioneerde moslim naar christelijk-Arabische ‘zionist’ (Engelstalig)

Pakistaanse moslim: Daarom lid Zionistische Beweging

Video: De moslima die strijdt voor Israël

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.