‘Palestijnen grijpen gouden kans voor escaleren conflict’

Het is verleidelijk om de huidige uitbarsting van geweld in Israël te zien als een spontane Palestijnse reactie op een Israëlische provocatie, zoals een groot deel van de wereld beweert. Maar Dr. Kobi Michael zegt dat dat een vergissing is: ‘Alles was van tevoren goed voorbereid’.

Door Ryan Jones |

Dr. Michael is de voormalige adjunct-directeur-generaal van het Ministerie van Strategische Zaken en een senior research fellow aan het Israëlische Instituut voor Nationale Veiligheids­studies (INSS). Hij is ook redacteur van het tijdschrift ‘Strategic Assessment’ van het instituut.

Dr. Michael legde maandag in een interview met de Jerusalem Press Club uit dat zowel de Pales­tijnse Autoriteit op de West Bank als Hamas in Gaza reeds bestaande beweeg­redenen hadden om het conflict op dit moment te laten escaleren, en de basis daarvoor reeds hadden gelegd.

‘Alles was van tevoren goed voorbereid. We kunnen nu veel foto’s vinden op sociale media, over de stenen, flessen en andere middelen die door de Pales­tijnen worden gebruikt in hun geweld,’ merkte dr. Michael op. ‘Die middelen en voorwerpen zijn niet gisteren of eergisteren naar de Tempelberg gebracht. Ze zijn gedurende een lange periode voorbereid, en al deze escalatie is iets dat van tevoren door de Palestijnen is voorbereid om de situatie te laten escaleren, om Israël in de hoek te duwen, om Israël agressief te laten reageren, omdat de agressieve reactie eigenlijk de belangen dient van degenen die de situatie hebben laten escaleren.’

Wachten op een katalysator

Toen alles op zijn plaats stond, hadden de Palestijnen alleen nog het juiste excuus nodig, en dat vonden ze in een perfecte storm of, zoals Dr. Michael het uitdrukte, een ‘gouden kans’ die zich voordeed door een reeks gebeurtenissen:
►Palestijnse frustratie over de annulering van de verkiezingen,
►de religieuze hartstocht, die heerst tijdens het einde van de vastenmaand Ramadan,
►de toenemende demonstraties over de Sheikh Jarrah controverse.

De leider van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, probeert ‘de aandacht af te leiden van zijn strategisch falen met betrekking tot de verkiezingen, en van de publieke kritiek en de erosie van zijn legitimiteit,’ zei dr. Michael.
‘Voor Hamas was het een gouden kans om zichzelf te presenteren als de verdedigers van Jeruzalem in de ogen van de Palestijnen, om Abbas in verlegenheid te brengen, en om de spelregels met Israël te veranderen.’

Tot dusver heeft Hamas van de situatie gebruik gemaakt door 200 raketten af te vuren op Israëlische steden, waaronder Jeruzalem, en het land maakt zich op voor minstens enkele dagen van zwaar gewapend conflict.

Hoe zal Israël reageren?

Dr. Michael beschouwt het feit dat de Palestijnen, en vooral Hamas, dachten dat ze hiermee weg konden komen als een falen van de Israëlische afschrikking.

‘Helaas heeft de Israëlische reactie op [de recente raketaanvallen] de veronderstellingen van Hamas met betrekking tot [zelfopgelegde] Israëlische beperkingen bevestigd,’ merkte de deskundige op. ‘Israël wil de situatie in Gaza niet laten escaleren, dus gaat Hamas ervan uit dat het lanceren van tientallen raketten geen grotere Israëlische reactie zal uitlokken dan het lanceren van slechts een handvol.’

Deze keer, benadrukte Dr. Michael, moet Israël hun ongelijk bewijzen. ‘De Israëlische reactie zal deze keer zeer hard zijn. Ik denk, dat als de Israëlische reactie niet hard genoeg zal zijn, Israël zich in de komende dagen in een zeer complexe en problematische situatie zal bevinden,’ waarschuwde hij.

Zal dat het einde ervan zijn? Als Hamas afziet van verdere vergeldings­acties naar aanleiding van de Israëlische represailles, dan gelooft Dr. Michael dat beide partijen tevreden kunnen zijn met hun ‘prestaties’: Hamas voor ‘het aantonen dat Oost Jeruzalem deel uitmaakt van het evenwicht,’ en Israël voor ‘de harde reactie op de raketten’ en het tonen aan Hamas dat er een prijs te betalen is.
Anders kunnen we op een oorlog afstevenen.

Het huis van Israël op orde brengen

Dr. Michael zei dat Israël een duidelijk signaal moet afgeven dat de huidige uitbarsting van Palestijns geweld niet zal worden getolereerd, maar dat het er ook voor moet waken de situatie niet onnodig te laten escaleren.

‘De Israëlische politie moet haar operationeel beheer verbeteren en geen cruciale fouten maken, en Israël moet afrekenen met zijn eigen extremisten in Oost-Jeruzalem, voornamelijk in Sheikh Jarrah,’ verklaarde hij.

Tot nu toe zijn er geen doden gevallen tijdens de bijna twee weken van demonstraties en rellen over de kwestie Sheikh Jarrah. Ambtenaren vrezen dat zelfs één enkele dode tot een explosie kan leiden, die veel erger is dan wat we vandaag zien.

Externe spelers waaronder Turkije

De situatie is ook geen uitsluitend lokale aange­legen­heid. Dr. Michael legde uit, dat er regionale krachten in het spel zijn, zowel in de Sheikh Jarrah rellen als in de escalatie van Hamas.

‘Turkije ziet Oost-Jeruzalem en de Tempelberg als een nieuwe arena in zijn bredere campagne voor invloed en hegemonie in het Midden-Oosten,’ zei de deskundige.

‘De Turken willen eigenlijk de speciale status van de Jordaniërs op de Tempelberg ondermijnen en uithollen,’ vervolgde hij. ‘Ze willen ook de stabiliteit van de Palestijnse Autoriteit verstoren en Hamas versterken, want Turkije is de grootste aanhanger van de politieke islam, en Hamas is de Palestijnse versie van deze politieke islam. Daarom is Oost-Jeruzalem een zeer geschikte arena of theater voor de Turken om de situatie te laten escaleren en hun belangen in de bredere context te bevorderen.’

Lees ook:
Zware rellen en poging tot lynchen in Jeruzalem,
Israël verwerpt kritiek van VS over rellen in Jeruzalem,
Wat heeft de onrust in Jeruzalem veroorzaakt?,
Waarom beweert Turkije ‘Jeruzalem is van ons’?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.