Palestijnen begraven dode baby naast militaire post

Een bizar verhaal speelde zich woensdag af, toen Israëlische soldaten die een positie bemannen ten zuiden van het Etzion Blok van Joodse nederzettingen in Judea zagen dat een Palestijns gezin uit hun auto stapte en iets begroef naast de militaire post.

Door Redactie Israel Today |

Illustratie: een militaire wachtpost. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Nadat de Palestijnen waren vertrokken, stelden de soldaten een onderzoek in en vonden twee begraven zakken, waarvan er een het lijk bevatte van een één dag oud meisjesbaby.

Onmiddellijk werd een jacht op het voertuig geopend. Volgens een officiële verklaring van de IDF werd deze korte tijd later gevonden en eisten de soldaten dat de Palestijnen zouden stoppen en het voertuig zouden verlaten voor ondervraging. Toen ze dat niet deden, schoten de soldaten op de banden van de auto.

Onofficiële berichten suggereerden dat het Palestijnse voertuig in kwestie de soldaten op een dreigende manier naderde, mogelijk in een poging hen te rammen, wat de Israëliërs ertoe aanzette het vuur te openen. Palestijnse bronnen beweren dat dit resulteerde in de dood van een jongetje in de auto, en dat zijn vader, die aan het stuur zat, licht gewond raakte.

Wat het dode meisje betreft, zijn de details nog onduidelijk.

Het officiële Palestijnse nieuws­agent­schap WAFA beweert dat de pas­geborene oorspron­kelijk was begraven in haar nabij­gelegen woon­plaats Beit Ummar, en dat Israëlische soldaten om niet nader genoemde redenen het lichaam hebben opgegraven en op de grond hebben laten liggen. Dergelijke wilde beschul­di­gingen zijn niets nieuws voor de Pales­tijnse media, en worden bijna nooit gestaafd met deug­delijk bewijs­materiaal.

Intussen heeft de IDF een onder­zoek ingesteld naar de dood van de jongen, en naar de vraag of de betrokken soldaten al dan niet op een verant­woor­de­lijke manier hebben gehandeld.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.