Palestijnen: Abbas verhindert vrede en moet vertrekken

Het begon al, nog voordat Israël en de Golfstaten hun handtekening zetten onder het Abraham-akkoord. De Palestijnen beseffen dat de onverzettelijkheid van hun eigen leiderschap de ware hinderpaal is voor vrede en een betere toekomst.

Door Baruch Yadid/TPS |

De veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit (PA) arresteerden de afgelopen dagen een aantal politieke activisten, die verbonden zijn met Mohammed Dahlan, nadat hij de PA bekritiseerde voor het verbranden van vlaggen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en het beledigen van Arabische heersers die de normali­sering van de banden met Israël aankondigden.

De troepen arresteerden verscheidene leden van Dahlan’s politieke kamp, terwijl anderen telefonisch werden gewaarschuwd om in de nabije toekomst niet in het openbaar op te treden.

De Palestijnse Autoriteit is nu bezig met het verhinderen van de activiteiten van dr. Sari Nusseibeh, voorzitter van de Al Quds Universiteit, een lid van de Jeruzalemse aristocratie, die verbonden is aan het Dahlan-kamp. Enkele van zijn mannen zijn gewaarschuwd door de Palestijnse inlichtingendienst.

Een bron in Ramallah vertelde aan TPS, dat de PA wettelijke maatregelen overweegt om Dahlan’s identiteitskaart in te trekken [hij beschikt over meerdere paspoorten], en tot nu toe gaf dat juridische problemen omdat er geen Palestijnse ‘burgerschapswet’ bestaat. Juristen in de PA kregen opdracht om te onderzoeken of Dahlan’s verblijf in het kader van de Britse Mandaatwet kon worden herroepen.

Mohammed Abu Mahdi, een politieke activist uit het Dahlan-kamp, schreef vorige week vanuit zijn woonplaats in België dat ‘wij president Machmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit hebben aanbevolen om de regionale en internationale veranderingen om hem heen te zien en te bestuderen en om de Palestijnse politieke standpunten opnieuw op te bouwen, maar hij handhaaft een alles-of-niets aanpak. (…) De eerste stap om de schade te herstellen is het vertrek van Machmoud Abbas’.

De achtergrond van de arrestaties zijn ook de harde woorden van Suha Arafat, de weduwe van aarts-terrorist en voormalig PLO-leider Yasser Arafat, tegen het Palestijnse leiderschap en de beledigingen die het naar de Emiraten heeft geslingerd.

Suha’s broer, Gabi Tawil, de PLO-ambassadeur op Cyprus, werd door Abbas ontslagen nadat hij weigerde bij het ambassadegebouw een protestbijeenkomst te houden tegen de Emiraten.

Een ambtenaar van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde aan TPS, dat ‘de verarming en het verlies van de status van de PA voortkomen uit het feit dat Abbas de president van het Palestijnse volk is. De farce in de Arabische Liga, die weigerde het verzoek van Palestina om zich te verzetten tegen het vredes­akkoord met de Emiraten te bespreken, is een klap in het gezicht van de Palestijnen en een vernietigende belediging, en het is allemaal de schuld van Abbas’.

‘Zo is het als de Palestijnse Buitenlandse Dienst Suha Arafat en haar broer en het Dahlan-volk vervolgt in plaats van te opereren in de Arabische politieke arena,’ zei hij. ‘Abbas en zijn mannen moeten aftreden.’

Ondertussen heeft de familie Qudwa, de familie van Arafat, een verklaring afgelegd waarin ze Suha veroordeelt. ‘De onverantwoordelijke verklaringen van Suha Tawil, de vrouw van wijlen president Yasser Arafat, over de politieke leiding van het Palestijnse volk, worden volledig verworpen en zijn niet in overeenstemming met de cultuur en de zeden van de familie. Suha heeft geen toestemming gekregen van de familie Arafat om namens hen in de media te spreken en ze maakt gebruik van de gedachtenis aan haar man, de gemartelde leider en zijn status’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.