Palestijn laat zien wat hij van het Iraanse regime denkt

Tot ergernis van de rest van de soennitische Arabische wereld versierde Hamas deze week de straten in de Gazastrook met posters ter ere van Qasem Soleimani, de voormalige commandant van de Iraanse Quds Strijd­krachten, die een jaar geleden door de Ameri­kaanse strijdkrachten werd vermoord.

Door Redactie Israel Today |

Soleimani stond aan het hoofd van de inspanningen van Iran om zijn invloed uit te breiden naar de rest van de moslimwereld. Hij werd met name als het brein beschouwd achter de Iraanse militaire betrokkenheid (vaak via vazallen) in Syrië, Irak en Jemen.

Zoals we in het verleden hebben aangegeven, is het conflict tussen de soennitische islam (waartoe de meeste Arabische moslims behoren) en de sjiitische islam (die voornamelijk door Iran wordt ver­tegen­woor­digd) veel ernstiger dan het conflict tussen Israël en de moslim­wereld in het algemeen.

Hamas bestaat uit Palestijnse soennitische moslims. Maar het ontvangt zoveel logistieke en financiële steun van Iran, dat het geen probleem heeft om zich aan te sluiten bij de belangrijkste voorvechter van de sjiitische islam. Maar dat ligt niet altijd goed bij andere Palestijnen.

Terwijl Hamas de Gazastrook regeert door middel van angst, heeft een groeiend aantal lokale bewoners het gevoel dat ze heel weinig te verliezen hebben en dus steeds meer bereid zijn om zich uit te spreken tegen de terreurgroep. (Zie: Verliest Hamas de controle over Gaza?).

Eerder deze week ging een man uit Gaza verder dan zijn mond opendoen, en toonde zijn afkeer van Hamas’ aansluiting bij Iran door een van de Soleimani posters te verscheuren.

De Arabische media meldden later dat de dappere man was gearresteerd door de ‘politie’ van Hamas.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.