PA schorst ongevaccineerden, Hamas beloont vaccinatie

Het lage aantal Palestijnen dat zicht heeft laten vacci­neren maakt Palestijnse gezond­heids­ambtenaren bezorgd. De PA stuurt nu ongevaccineerde ambtenaren met onbetaald verlof, terwijl Hamas geldprijzen verloot onder degenen die zich laten inenten.

Door RedactieIsraeltoday.nl |

Afbeelding: Imam Jawad Masarwa van Taibe ontvangt zijn derde coronavaccin, terwijl premier Naftali Bennett toekijkt, 19 augustus 2021. (Foto: Kobi Gidon/GPO)

Tot nu toe hebben 712.501 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook het vaccin gekregen, volgens het PA-ministerie van Volks­gezond­heid, maar slechts 439.000 kregen twee doses, bericht The Jerusalem Post.

Premier Mohammed Shtayyeh van de PA maakte in de wekelijkse vergadering van het PA-kabinet in Ramallah bekend, dat hij ambtenaren die het vaccin niet hebben gekregen met onbetaald verlof stuurt ‘tot het einde van de epidemie’.
‘Het niet nemen van vaccinaties is geen persoonlijke vrijheid, want je vrijheid eindigt wanneer je schade toebrengt aan de gezondheid van anderen, vooral de meest kwetsbare groepen zoals zieken en ouderen die kwetsbaarder zijn voor het virus,’ zei Shtayyeh.

Hij waarschuwde dat de stijging van het aantal besmet­tingen zijn regering ertoe zou aanzetten om terug te keren naar verschillende beperkingen en maatregelen, zoals in het verleden het geval was.

In Gaza kondigde het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid ondertussen aan, dat het een loterij zou organiseren met financiële beloningen voor mensen die zich laten vaccineren.

Het ministerie zei dat 10 van degenen die het vaccin krijgen, elk recht zullen hebben op een financiële beloning van 200 dollar. Aan het einde van de campagne zullen drie van degenen die het vaccin hebben ontvangen, worden geselecteerd voor een financiële beloning van NIS 10.000 per persoon.

Het besluit werd genomen wegens de toenamen van besmettingen met de Delta-variant, als gevolg van het niet naleven van de pandemie-beperkingen en de ‘beperkte vraag naar vaccinatie’. Slechts 130.000 oudere inwoners van Gaza hebben het vaccin gekregen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.