PA ontvangt aanzienlijk minder Arabische hulp

Vorig jaar is de financiële steun van de Arabische landen voor de Palestijnse Autoriteit (PA) met 82% gedaald. Volgens informatie over de begroting van de PA bedraagt de financiële steun nu slechts 132 miljoen shekels, vergeleken met 716 miljoen shekels vorig jaar.

Door via TPS |

Arabische bronnen beweren dat de sterke daling van de Arabische hulp te wijten is aan de Amerikaanse druk op de Arabische landen in het kader van het vredesplan voor het Midden-Oosten.

Uit verschillende gegevens blijkt dat het totale bedrag aan Arabische hulp aan de PA de afgelopen vijf jaar met meer dan 55% is gedaald. Saoedi-Arabië heeft zijn financiële steun aan de PA met ongeveer 80% gekort.

In dit verband moet worden opgemerkt dat de herhaalde verzoeken van de Palestijnse Autoriteit om een economisch vangnet van de Arabische landen ten bedrage van 100 miljoen dollar per maand lange tijd onbeantwoord zijn gebleven.

De Palestijnse Autoriteit heeft contact gehad met Qatar en de Europese landen om een lening te krijgen ter grootte van de belastinggelden, die de PA weigert van Israël te ontvangen [wegens het inhouden daarop van het bedrag dat de PA besteedt aan beloningen voor terroristen en hun families. (red. IT)]. Bronnen binnen de Palestijnse Autoriteit zeggen dat Qatar heeft geantwoord dat de Palestijnse Autoriteit eerst contact moet opnemen met Israël en de samenwerking moet hervatten.

Een woordvoerder van de EU heeft onlangs gezegd dat de Europese Unie geen extra financiële steun aan de PA zal verlenen, indien de kanalen voor de coördinatie met Israël niet worden heropend.

Sinds haar oprichting heeft de Palestijnse Autoriteit in totaal 36 miljard dollar ontvangen van landen over de hele wereld.

Sinds de PA-leider Machmoud Abbas in mei vorig jaar besloot de betrekkingen met Israël te verbreken, heeft Israël namens de Palestijnse Autoriteit meer dan 750 miljoen dollar aan belastinggeld opgehaald.

De Palestijnse Autoriteit heeft aangekondigd dat zij geen geld van Israël zal aannemen, nadat dit land besloten heeft elk jaar in totaal 502 miljoen shekel af te trekken van de belastinggelden van de Palestijnse Autoriteit, het equivalent van het bedrag dat de Palestijnse Autoriteit aan terroristen en hun gezinnen betaalt. Israël heeft deze aftrek echter sinds begin 2020 niet meer toegepast.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.