PA gebruikt boomplantdag Toe Bishvat voor landjepik

De Palestijnse Autoriteit heeft zondag 27 januari, enkele dagen voor de boomplantdag Toe Bishvat, 2000 olijfbomen geplant op Israëlisch staatsland in zone C, op een oefenterrein van de IDF, tussen Rosh HaAyin in het oosten en Dir Balut in het westen, nabij het veiligheids­hek.

Door Regavim, Redactie Israeltoday.nl |

Het evenement, werd gefilmd, gefotografeerd en bekendgemaakt door de aan Fatach gelieerde Radio Zeituna en op de sociale media. Onder de aanwezigen bevonden zich gewapende Palestijnse politieagenten, die werden gefilmd toen zij het oefengebied van de IDF betraden – ondanks dat het hen verboden is Zone C binnen te gaan, het deel van Judea en Samaria dat onder Israëlische jurisdictie valt.

Deze gebeurtenis is onderdeel van een grootschalig project dat de afgelopen jaren vorm heeft gekregen, waarbij de Palestijnse Autoriteit miljoenen bomen heeft geplant om op deze wijze illegaal de controle te verwerven over duizenden dunams in Zone C.

De ‘agrarische annexatie’ van de Palestijnse Autoriteit richt zich op land dat grenst aan wegen, omringende Joodse gemeenschappen, alsmede staatsgrond, met name op locaties die van groot strategisch en politiek belang zijn.

‘De Palestijnse Autoriteit heeft zich aangesloten bij de Toe Bishvat vieringen met goed geplande projecten voor ‘agrarische verovering’ – en tot nu toe is de Staat Israël die in slaap,’ zei een woordvoerder van Regavim. ‘Deze projecten worden gesteund door massale Europese financiering, en de beoogde locaties zijn met zorg gekozen om een duidelijk en publiekelijk bekend gemaakt doel te dienen: het veranderen van de kaart, door feiten op de grond te creëren – en dat alles op ‘spuugafstand’ van Rosh HaAyin en Gush Dan.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.