Overlevenden van het Nova-bloedbad klagen de staat aan

“De rechtszaak gaat over gerechtigheid en mensen verantwoordelijk stellen – er zijn veel dingen gebeurd die niet hadden mogen gebeuren. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen.”

Door Amelie Botbol | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Mensen bezoeken de plaats van het bloedbad tijdens het Supernova muziekfestival bij Kibboets Re'im, 30 november 2023. Foto: Avshalom Sassoni / Flash90

Tweeënveertig overlevenden van het Hamas bloedbad op 7 oktober op het Nova muziekfestival in Kibboets Re’im klagen het Israëlische leger, de Israëlische veiligheidsdienst en de Israëlische politie aan wegens nalatigheid en eisen 200 miljoen shekels (50,6 miljoen euro) aan schadevergoeding.

De rechtszaak werd aangespannen door advocaten Anat en Gilad Ginzburg, die erop wijzen dat hooggeplaatste veiligheidstroepen de nacht voor de Hamas-inval vergaderingen hielden waar ze informatie ontvingen over ongewone activiteiten in de Gazastrook.

“Een enkel telefoontje zou 364 mensen hebben gered van moord en verkrachting, en nog eens 40 van ontvoering naar Gaza,” vertelde Gilad Ginzburg aan JNS. “We houden de politie en het leger verantwoordelijk voor het toestaan van de producenten om het festival [aan de grens] te houden, ook al weten we dat IDF surveillance officieren waarschuwingen gaven en vonden dat het onveilig was,” voegde hij eraan toe.

Op 7 oktober lanceerden Hamas-terroristen een meervoudige, grensoverschrijdende aanval op het zuidwesten van Israël, waarbij in totaal 1.200 mensen omkwamen.

Michael Levy, wiens broer Or Levy gevangen wordt gehouden door Hamas in Gaza, spreekt tijdens een herdenkingsdienst op het Nova muziekfestival bij Kibboets Re’im op 5 januari 2024.

Ilya, 34, een software-ingenieur uit Tel Aviv, woonde het festival bij en ontsnapte ongedeerd, tenminste lichamelijk. Hij is een van de aanklagers in de zaak en benadrukte de moeilijkheden waarmee overlevenden in hun dagelijks leven worden geconfronteerd.

“Ik was niet lichamelijk gewond, maar ik zal psychologische behandeling moeten ondergaan, waarschijnlijk voor de rest van mijn leven. Ik vind het moeilijk om te functioneren, dus ik zal financiële hulp nodig hebben om in alle opzichten voor mezelf te zorgen,” zei Ilya. Als gevolg van zijn trauma lijdt hij aan angst, depressieve gedachten, slaapstoornissen en heeft hij moeite om met anderen om te gaan, voegde hij eraan toe.

De rechtszaak gaat echter in de eerste plaats over gerechtigheid en het ter verantwoording roepen van mensen, benadrukte hij. “Er zijn veel dingen gebeurd die niet hadden mogen gebeuren. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen,” zei hij. “We hebben het gevoel dat we in de steek zijn gelaten. We hadden beschermd moeten worden.”

Alle 42 aanklagers hebben medisch-psychologische onderzoeken ondergaan waaruit blijkt dat ze lijden aan fysieke of psychologische trauma’s als direct gevolg van het bloedbad.

Volgens Ginzburg kan het jaren duren voordat de rechtszaak zijn weg door de rechtbank vindt. Hij verwacht ook dat andere overlevenden van 7 oktober juridische stappen zullen ondernemen. “Nadat we de pers hadden bereikt en het publiek op de hoogte was van de rechtszaak, kregen we honderden telefoontjes van slachtoffers van het Novafestival die mee wilden doen,” zei hij.

Persoonlijke bezittingen op het terrein van het Nova muziekfestival in het zuiden van Israël, dat op 7 oktober 2023 werd aangevallen door Hamas.

Maurice Hirsch, directeur van het Palestinian Authority Accountability Initiative bij het Jerusalem Centre for Public Affairs, legde echter uit dat de aanklagers een zware dobber hebben.

“Het bloedbad van Hamas op 7 oktober was helaas een goed geplande en uitgevoerde oorlogsdaad. Zelfs de algemene veronderstelling dat er een soort voorwaarschuwing was, is niet genoeg om een rechtszaak te rechtvaardigen,” zei hij.

“Het is onmogelijk om de staat verantwoordelijk te houden voor elke aanval, tenzij er duidelijk sprake is van criminele nalatigheid,” voegde hij eraan toe.

Hirsch waarschuwde dat een succesvolle rechtszaak als deze de deur zou kunnen openen voor aansprakelijkheidsclaims tegen Israëlische politici en veiligheidsdiensten voor elke terreuraanslag die het land ooit heeft meegemaakt.

Een woordvoerder van het Israëlische Ministerie van Justitie legde uit dat het antwoord van de staat op de rechtszaak rechtstreeks zou worden ingediend bij het Tel Aviv Magistrate’s Court en niet beschikbaar zou zijn voor het publiek.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox