Over regen, Covid-19, lockdowns en verlossing

Na een korte onderbreking met zomerse dagen, keerde de winter donderdag terug naar Israël met zware regens en zelfs hagel in vele delen van het land. Die regens zijn welkom, omdat we na een relatief droge maand januari veel minder neerslag in deze wintertijd verwachtten.

Door Redactie Israel Today |

En het is niet zo, dat het de regen is die ons verhindert om veel te doen. Israël blijft hoe dan ook onder een coronavirus lockdown, onze derde landelijke lockdown sinds de pandemie bijna een jaar geleden begon.

Jeruzalems ooit bruisende Eerste Station, waar je nu koffie kunt drinken in geïsoleerde tenten. Tenminste, als je een koffieshop kunt vinden die open is. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De lockdown zou eigenlijk deze vrijdag eindigen, maar de regering stemde gisteravond voor een verlenging tot ten minste zondag, omdat het aantal nieuwe COVID-19 besmettingen vrij hoog blijft.

Terwijl er in het begin een gevoel van nationale solidariteit en vast­beraden­heid was om Corona te verslaan, is er nu alleen frustratie. En dat verscheurt de natie. Corona is een twistpunt in de regering en een ramp voor bedrijven.

Het Israëlische medische personeel probeert de moed erin te houden. Maar elke dag zien de mensen minder reden voor hoop. (Foto: David Cohen/Flash90)

Niets wat we doen lijkt ons dichter bij het eind van de crisis te brengen, omdat deskundigen dagelijks met nieuwe informatie komen die suggereert dat het Coronavirus niet op korte termijn zal verdwijnen.

Maar Israel Today-redacteur David Lazarus wees er deze week op, dat de Joodse natie al over het antwoord op dit probleem beschikt, als onze leiders maar de moed zouden hebben om het te overwegen: ons trotse ‘ik’ opzij zetten dat denkt alle problemen te kunnen oplossen, ons afvragen waarom ons dit overkomt, inkeer, schuld belijden en gebed.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.