Oud-minister Mike Pompeo hartelijk ontvangen

De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was in het week­einde in Israël en werd door de lokale bevolking geprezen, omdat hij het bijbelse gebod vervulde om de Joodse natie te zegenen door pal te staan voor haar terug­keer naar het Beloofde Land.

Door Redactie Israel Today |

Tijdens een bezoek aan de Psagot Winery in de Joodse nederzetting Psagot in Samaria (de zoge­naamde ‘Westelijke Jordaan­oever’) bevestigde Pompeo opnieuw zijn standpunt dat Israël ‘geen bezetter of een apartheids­natie’ is.

Pompeo, een overtuigd bijbel­getrouw christen, was er trots op om deel uit te maken van de eerste Amerikaanse regering die officieel de Joodse ‘nederzettingen in Judea en Samaria erkent als een integraal deel van de Staat Israël’. Hij benadrukte dat het voor hem persoonlijk belangrijk was om een ‘verteller van de waarheid ‘ te zijn, en niet alleen een politicus in zijn rol als minister van Buitenlandse Zaken.

Pompeo’s toenmalige baas, voormalig president Donald Trump, kwam onder zware kritiek te staan wegens het wijzigen van het buitenlands beleid van de VS, door de Joodse nederzettingen niet langer te beschouwen als onwettig of een daad van ‘bezetting’.

Maar Pompeo gaf zondag aan dat zijn acties uitein­delijk in dienst stonden van een veel grotere Baas. ‘Ik bid dat God, in overeenstemming met ons gedeelde geloof, bij u zal blijven,‘ zei hij tegen de Joodse pioniers.

In reactie op Pompeo’s verklaring bedankte Israel Gantz, hoofd van de regionale raad van Binyamin waarin Psagot is gevestigd, de Amerikaan voor zijn ‘praktische uitdrukking van Gods wil en voor het helpen van ons om onze wortels hier te verdiepen. Uw uitspraak, Mike, geeft ons kracht om hier in het Heilige Land te blijven bloeien.

Pompeo werd zondag vergezeld door zijn goede persoonlijke vriend, voormalig premier van Israël Benjamin Netanyahu, die aan de bijeenkomst in Psagot vertelde: ‘Israël heeft geen betere bondgenoot dan de Verenigde Staten. En in de Verenigde Staten hebben we geen betere bondgenoot dan Mike Pompeo. Wie hier in de heuvels en in heel Judea en Samaria wandelt, vindt bij elke stap de Joodse geschiedenis. De Staat Israël is een hoop voor de naties en met de hulp van de Verenigde Staten en met de hulp van God zullen wij de kracht van Israël in de wereld blijven tonen.’

Meer dan de meeste Israëlische politici toonde Netanyahu niet alleen dat hij duidelijk begreep waarom christenen zoals Pompeo Israël liefhebben en steunen, maar ook hoe diep en onver­bre­kelijk die affiniteit is.

Ook de opperrabbijn van Safed (Tsfat), Rabbi Shmuel Eliyahu was aanwezig; hij maakte van de gelegenheid gebruik om Pompeo te zegenen.

De religieuze zender Arutz 7 sprak later met enkele van de Joodse leiders van de pioniers­beweging die op de bijeen­komst aanwezig waren. De meesten spraken de wens uit dat Pompeo en de Repu­bli­keinen weer aan de macht komen in Washington en door­gaan met het uitvoeren van een beleid dat leidt tot volledige Joodse soeve­reiniteit over het bijbelse hartland.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.