Orthodoxe vrouwen in de high-tech industrie

Ongeveer twee jaar geleden begon het Adva-project met het voorbereiden van orthodox Joodse vrouwen op banen in de hightechindustrie, die veel geschoolde vakkrachten kan gebruiken. Het project wordt gesponsord door een non-profit organisatie.

Door Michael Selutin |

Eind 2020 sloot de eerste van deze klassen de tweejarige opleiding af. Van de 81 vrouwelijke afgestudeerden hadden er 13 al een baan bij Apple, Facebook en dergelijke. De rest heeft ook goede vooruitzichten vanwege de aanhoudende grote vraag naar technologie-experts.

Voor veel deelneemsters was het moeilijk om zich de nodige kennis eigen te maken. Vooral wiskunde en informatica stellen hoge eisen. Maar boven­gemiddeld hoge start­salarissen van meer dan 3000 euro, niet ongewoon voor programmeurs in Israël, maken de inspanning de moeite waard.

De bedrijven profiteren er ook van. Een manager van Google zei tijdens de afstudeer­ceremonie van de Adva-groep: ‘De waarde van het programma voor de industrie is enorm. Ook Google is op zoek naar mensen die buiten de gebaande paden denken en uitdagingen aangaan. En dat zie ik in deze vrouwen.’

Een Israëlische legerofficier vertelde: ‘Er zijn al 15 ultraorthodoxe jonge vrouwen in mijn eenheid. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling van operationele systemen. Het succes op lange termijn van dit Adva-programma zal in de toekomst blijken. De integratie van ultraorthodoxe afgestudeerden is niets minder dan een nationaal strategisch doel.’

De Israëlische orthodoxe samenleving heeft een groot potentieel. De Corona-crisis heeft de ogen van velen geopend voor de noodzaak van een stabiele financiële situatie. De integratie van de orthodoxe samenleving kan de Israëlische economie voorzien van een gestage aanvoer van creatieve en gemotiveerde professionals.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.