Opwinding over Netanyahu’s bezoek aan Saoedi-Arabië

De Israëli’s zijn opgewonden over het onverwachte sensationele bezoek van premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Saoedi-Arabië. Saoedische functionarissen bevestigden de geheime bijeenkomst, die nieuwe hoop op vrede geeft.

Door Aryeh Savir/TPS |

Israëlische verslaggevers die wisten van de nauwe banden van premier Benjamin Netanyahu met de Arabische wereld noemden zijn ontmoeting met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ‘sensationeel’.

De ontmoeting, die een serieuze ontwikkeling in de relaties tussen beide landen betekent, had zondagavond laat plaats in de Saudische havenstad Neom. Daarbij was ook Mossad chef Yossi Cohen aanwezig, een belangrijke speler in de ontluikende banden van Israël met de Arabische Golfstaten.

Een Israëlische functionaris bevestigde het bericht, het is de eerste keer dat de overheids­censuur de publicatie van zo’n prominente bijeenkomst toestond.

Een hoge Saoedische functionaris bevestigde in een interview met de Wall Street Journal, dat Netanyahu een ontmoeting had met kroonprins bin Salman. Volgens de bron bespraken de twee leiders de Iraanse dreiging en de normalisering van de banden tussen hun beide landen.

De regering van Trump, die hard heeft gewerkt aan de vredes­akkoorden tussen Israël en de Arabische Staten, en in het bijzonder aan het akkoord tussen Israël en Saoedi-Arabië, wil nog een prestatie neerzetten voordat president Donald Trump zijn ambtstermijn beëindigt.

De Israëlische topcommentator Shimrit Meir zei dat de publicatie van de reis van Netanyahu naar Saoedi-Arabië ‘hier de sensationele gebeurtenis is’, en wees erop dat de Saoedi’s zich ervan bewust zijn dat ze ‘beter voorbereid’ moeten zijn op de verwachte beleids­verandering in Washington in januari.

Verslaggever Barak Ravid zei dat ‘je soms het voor de hand liggende moet zeggen: dit is een enorm drama! Er zijn in het verleden soortgelijke besprekingen geweest, maar ze waren onder strenge censuur.’
Hij wees erop dat de Israëli’s, Amerikanen en vooral de Saudi’s wisten dat de bijeenkomst bekend zou worden gemaakt. Hij noemde het een ‘aanzienlijke diplomatieke vooruitgang, een signaal aan Iran en een boodschap aan de regering van Biden.’

Ravid vervolgde, dat hij sinds 2012 Netanyahu’s geheime diplomatieke missies volgt, en recentelijk ‘zijn de dingen gerijpt en opengebarsten zoals een vulkaankrater’ en ‘Netanyahu verdient daar veel lof voor’.

Saoedi-Arabië lijkt onderweg om zich aan te sluiten bij de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, die op 15 september in het Witte Huis een historisch vredesakkoord met Israël ondertekenden, het eerste akkoord dat in 25 jaar tussen Israël en een Arabisch land werd ondertekend.

De Abraham-akkoorden, die op 13 augustus werden bekendgemaakt, zijn het eerste akkoord tussen een Golfstaat en Israël, en zullen naar verwachting leiden tot soortgelijke akkoorden met andere Arabische landen, mogelijk met Oman en de rest van de Soennitische Golfstaten.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.