Opperrabbijn zegt Joden GEEN Aliyah te maken?!

Aliyah, de immigratie (‘opgang’ in het Hebreeuws) van het verstrooide Joodse volk naar het Land Israël, wordt als een heilige, profe­tische missie beschouwd. Dus waarom vertelt Israëls Sefar­dische opper­rabbijn Joden in de diaspora om weg te blijven?

Door Redactie Israel Today |

Yitzchak Yosef (foto), de Sefardische opperrabbijn, gaf toe dat hij dit in zijn wekelijkse preek afgelopen vrijdag heeft gedaan. Yosef herinnerde eraan dat hem tijdens een recent bezoek aan het Tunesische eiland Djerba, dat een aanzienlijke Joodse bevolking heeft, werd gevraagd of de lokale Joden eindelijk de stap naar Israël zouden moeten zetten.

‘Ik vertelde hen dat het afhangt van waar ze zouden wonen,’ zei de opperrabbijn. ‘Als ze in een ultra­ortho­doxe buurt zouden gaan wonen (…) dan zouden ze naar Israël moeten emigreren,’ vervolgde hij. ‘Maar als ze in een plaats zoals Herzliya of een andere seculiere plaats zouden gaan wonen (…) dan zouden ze moeten blijven waar ze zijn.’

Yosef betoogde verder, dat zonde erger is dan de dood, en dat het geestelijke welzijn van een religieuze Jood zou worden geschaad door in een seculiere omgeving te leven. Als zodanig adviseert hij, dat Joden die al in ultraorthodoxe gemeenschappen in de diaspora wonen, daar waarschijnlijk moeten blijven.

Veel Israëli’s waren verontwaardigd over de opmer­kingen van de rabbijn. Enkelen van hen schreven op sociale media dat zijn salaris wordt betaald door de Staat Israël, en dat hij niet het recht heeft om de inzameling van de ballingen te belemmeren, wat een primaire motivatie was voor de oprichting van de moderne Joodse Staat.

Anderen riepen op om een meer ‘zionistische’ rabbijn, die de hele natie Israël vertegenwoordigt, in de functie te benoemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.