Opperrabbijn prijst de nieuwe koning Charles

“Bijna duizend jaar geleden was de kroning van een monarch een gelegenheid tot rouw voor de Joodse gemeenschap…”

Door Charles Gardner | | Onderwerpen: Engeland
Koning Charles III en de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis tijdens een gezamenlijk bezoek aan Israël in 2020. Foto: Hadas Parush/Flash90

De Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis heeft nagedacht over hoe de tijden in Groot-Brittannië zijn veranderd nadat hij een speciale behandeling had gekregen bij de kroning van koning Charles III in de Londense Westminster Abbey.

Hij herinnert eraan dat Joden niet werden toegelaten bij de kroning van Richard I op 3 september 1189 op dezelfde plaats.

En toen enkele Joodse leiders geschenken meebrachten voor de nieuwe koning in een geest van goede wil, werden zij uitgekleed en gegeseld, wat leidde tot een pogrom waarbij brandstichters vele huizen in brand staken en dertig onschuldige Joden zinloos werden vermoord. Onder hen was rabbi Jacob van Orléans, de hoogste rabbi in Engeland in die tijd.

“Deze tragische gebeurtenissen staan in schril contrast met onze ervaringen als Joden in het Groot-Brittannië van de 21e eeuw,” zei de opperrabbijn, die tot de niet-christelijke religieuze leiders behoorde die de dienst bijwoonden.

Uit eerbied voor de Shabbat-wetten kreeg hij zelfs een speciale behandeling, zodat hij tijdens de officiële begroeting van de koning geen microfoon hoefde te gebruiken.

“In elk stadium hield het paleis rekening met de eisen van de halacha (Joodse wet) toen het erom ging hoe wij het best konden worden opgenomen,” zei hij.

Hij en zijn vrouw Valerie werden ‘s nachts ondergebracht in het nabijgelegen St James’ Palace, waar ze een traditionele shabbat konden vieren.

“We zijn gezegend met een monarch die een diepe, persoonlijke overtuiging heeft dat er grote kracht schuilt in de diversiteit van ons land, en die waarde hecht aan zijn warme betrekkingen met de Britse Joden,” voegde de opperrabbijn eraan toe.

“Bijna duizend jaar geleden was de kroning van een monarch een reden tot rouw voor de Joodse gemeenschap, maar vandaag is het, godzijdank, een reden tot feest… Moge ons land gezegend zijn om nog veel van zulke momenten te beleven, en moge God de Koning beschermen!”

Charles’ vriendschap met de Joodse gemeenschap is goed gedocumenteerd. Hij heeft bijvoorbeeld al lang een speciale thee voor overlevenden van de Holocaust en is erg trots op de rol van zijn grootmoeder bij het redden van het leven van een Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinses Alice van Griekenland, geëerd als Rechtvaardige onder de Volkeren, ligt begraven op de Olijfberg.

Charles Gardner is de auteur van Israel the Chosen, verkrijgbaar bij Amazon; Peace in Jerusalem, verkrijgbaar bij olivepresspublisher.com; To the Jew First, A Nation Reborn, en King of the Jews, alle verkrijgbaar bij Christian Publications International.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox