LedenOpnieuw dreigt een burgeroorlog in Israël: “Er zal bloed vloeien”

Terwijl de onderlinge haat in Israël toeneemt, melden twee rabbijnen dat ze een “wilde” menigte tegenkwamen in Tel Aviv. Is hier sprake van een burgeroorlog?

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: justitiële hervormingen
Rabbijn Yigal Levinstein komt voor de klas terwijl activisten tegen hem protesteren in Tel Aviv, 19 september 2023. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

Slechts enkele uren voordat voormalig premier Ehud Barak verklaarde dat de aanhoudende protesten tegen de Israëlische regering zouden eindigen in een bloedbad, werd een orthodoxe rabbijn in de straten van Tel Aviv omsingeld en lastiggevallen door een anti-regerings menigte.

Rabbijn Yigal Levenstein, een van de hoofden van een militaire voorbereidingsschool in Eli in Samaria, had politiebescherming nodig nadat hij dinsdagavond in Tel Aviv werd aangevallen en achtervolgd door boze demonstranten.

Op videobeelden van het incident is te zien hoe demonstranten schreeuwen: “Jullie zijn niets, jullie hebben geen God. Jullie zijn uitschot. Jullie zijn geen Joden. Maak dat je wegkomt.” Anderen schreeuwen: “Ga weg, fascist. Ga terug naar de nederzettingen. Jullie horen hier niet.”

Er zouden ongeveer 300 demonstranten aanwezig zijn. Ze hadden het gemunt op Levenstein omdat hij zich had uitgesproken tegen de integratie van vrouwen in het leger en homoseksuelen “devianten” had genoemd.

Levenstein zei na het incident tegen Army Radio: “Vroeger was dit een liberale staat waar iedereen zijn mening kon geven. De laatste tijd heb ik het gevoel dat dat niet meer het geval is....

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie