Opiniepeiling van PSR: Dit is wat de Palestijnen willen

Als er vandaag presidentsverkiezingen zouden worden gehouden in de Palestijnse Autoriteit, zou de gevangen terrorist Marwan Barghouti de meeste stemmen krijgen. Hamasleider Ismail Haniyeh zou volgen, en de huidige president Mahmoud Abbas zou geen schijn van kans maken.

Door Rami Dabbas |

Uit een recente opiniepeiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) (lezen, zeer informatief!) blijkt dat de populariteit van de zittende Palestijnse president Machmoud Abbas (Abu Mazen) op een historisch dieptepunt is beland. Vijfenveertig procent van de onder­vraagden denkt, dat gelet op de dominante positie van Hamas in het Palestijnse parlement, een vertegen­woor­diger van de islamistische factie president zou kunnen worden.

Rechtvaardiging voor oorlog?

Een van de andere resultaten van de enquête is dat een overwel­digende meerderheid van de Pales­tijnen (71 procent) gelooft dat Hamas als over­winnaar uit de laatste oorlog met Israël is gekomen. Slechts 3 procent zegt dat Israël heeft gewonnen, terwijl 21 procent volhoudt dat er geen overwinnaar was.

Ongeveer 67 procent van de onder­vraagden zei dat ze Hamas geloven, dat haar beslissing om raketten af te vuren op Israëlische steden en de regio in een oorlog te storten, een beslissing was ter verdediging van Jeruzalem en de Al Aqsa Moskee. Tien procent zei dat de oorlog een daad van protest was tegen de annulering van de verkie­zingen door de Palestijnse Autoriteit, terwijl 19 procent gelooft dat Hamas door beide situaties werd gemotiveerd.

Meer problemen in Jeruzalem

Als Israël doorgaat met de door de rechtbank goed­ge­keurde uitzetting van Palestijnse families die wonen in een Joods eigendom in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem, of als het om enige reden opnieuw beper­kingen invoert op de toegang van moslims tot de Tempelberg, zegt 60 procent van de respon­denten van de enquête dat Hamas en andere Palestijnse groeperingen opnieuw raketten moeten afvuren op Israëlische steden.

Slechts 20 procent van de Palestijnen drong aan op een geweldloze, diplomatieke reactie, terwijl 13 procent zei dat de PA officiële klachten moet indienen bij de VN en het Internationaal Strafhof (ICC).

Een nieuwe president

Drieënzeventig procent van de ondervraagden is voorstander van het houden van presidents- en parlements­verkiezingen in de Palestijnse gebieden in de nabije toekomst, terwijl 23 procent zegt daar geen voorstander van te zijn.

Als er vandaag nieuwe presidents­verkiezingen zouden worden gehouden en er slechts twee genomineerd zouden zijn, Machmoud Abbas en Hamas-leider Ismail Haniyeh, dan zou slechts 51 procent van de Palestijnen gaan stemmen, waarbij 34 procent van deze onder­vraagden op Abbas zou stemmen en 56 procent op Haniyeh. Als de gevangen Palestijnse terroristen­leider Marwan Barghouti zich kandidaat zou mogen stellen, zou de deelname stijgen tot 66 procent, en Barghouti zou 55 procent van de stemmen krijgen, tegenover 39 procent voor Haniyeh.

Hamas blijft aan de top

Als er vandaag nieuwe verkiezingen voor de Wetgevende Raad (het parlement) zouden worden gehouden met deelname van alle facties die aan de verkiezingen van 2006 hebben deel­ge­nomen, zou 68 procent van de Palestijnen naar de stembus gaan. Daarvan zou 37 procent op Hamas stemmen en 32 procent op de Fatah-factie van Machmoud Abbas.

Oorlog boven diplomatie

De steun voor de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict is gedaald tot 36 procent, terwijl 62 procent tegen een dergelijke uitkomst is. Een meerder­heid van 63 procent gelooft dat een twee­staten­oplossing niet langer haalbaar is door de uitbreiding van de Israëlische neder­zettingen, terwijl 32 procent gelooft dat een onder­handelde uitkomst mogelijk blijft.

Dus wat is de weg vooruit? Achtentwintig procent van de Palestijnen gelooft dat het nog steeds de voorkeur verdient om tot een vredes­akkoord met Israël te komen, maar een veel grotere meerderheid van 39 procent dringt erop aan dat het opnieuw tijd is om een ‘gewapende strijd’ tegen de Joodse Staat te voeren. Tien procent wil ‘geweldloos verzet’, terwijl 18 procent de status quo prima vindt.

Onder de huidige omstandigheden is een meerderheid van 61% tegen de hervatting van de Palestijns-Israëlische onder­hande­lingen, terwijl 24% deze onder­hande­lingen steunt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.