Opiniepeiling: Slechts 1 op de 4 Britse moslims vindt dat Hamas wreedheden heeft begaan

Jongere, goed opgeleide moslims ontkennen waarschijnlijk het meest de misdaden die Hamas op 7 oktober heeft begaan.

Door Redactie Israel Today |
Pro-Palestijnse demonstranten in Londen op 21 oktober 2023. Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Slechts een kwart van de Britse moslims gelooft dat Hamas moorden en verkrachtingen heeft gepleegd tijdens de inval in Israël op 7 oktober, zo blijkt uit een nieuwe peiling.

Negenendertig procent van de Britse moslims zei dat Hamas geen gruweldaden beging op 7 oktober, terwijl 37% zei dat ze het niet wisten.

De peiling, uitgevoerd in opdracht van de Henry Jackson Society (HJS), een Britse onderzoeksorganisatie tegen extremisme, vond zes maanden na de Hamas-aanval plaats en werd voor het eerst gepubliceerd door The Daily Telegraph.

Voor het onderzoek werden zowel Britse moslims als niet-moslims ondervraagd.

Jongere, goed opgeleide moslims geloofden het vaakst dat Hamas geen wreedheden had begaan (47% van de 18-24-jarigen en 40% van de afgestudeerden).

Bijna de helft van de ondervraagde Britse moslims (46%) sympathiseerde met Hamas.

Slechts 24% van de Britse moslims was het ermee eens dat Hamas op 7 oktober moorden en verkrachtingen had gepleegd. Daarentegen wist 62% van het publiek dat Hamas dit had gedaan.

Een hoog percentage Britse moslims is het ook eens met klassieke antisemitische theorieën. Zesenveertig procent zei dat Joden te veel invloed hadden op het Britse regeringsbeleid, 41% zei dat Joden te veel invloed hadden op de media en 39% zei dat Joden te veel invloed hadden op het Britse financiële systeem.

Ter vergelijking: slechts 16% van het Britse publiek zei dat Joden te veel invloed hebben op het regeringsbeleid.

Uit de peiling bleek ook dat een derde van de Britse moslims (32%) de sharia wil in het Verenigd Koninkrijk. Meer dan de helft (52%) wil dat het tonen van een afbeelding van de Profeet Mohammed verboden wordt.

Alan Mendoza, uitvoerend directeur van HJS, zei dat de resultaten “het falen van het anti-extremisme beleid door de jaren heen” aantonen.

“Wat er waarschijnlijk fout gaat is een onwil om dit soort extremisme aan te pakken uit angst om als islamofoob of racistisch bestempeld te worden. Er is een terughoudendheid om dit soort extremisme te benoemen, net zoals er een terughoudendheid is om rechts-extremisme te benoemen,” zei hij.

Fiyaz Mughal, de oprichter van Muslims Against Anti-Semitism, vertelde de krant dat de resultaten “schokkend, maar ook niet schokkend” waren.

“De resultaten bevestigen dat er veel moet worden gedaan om oude antisemitische thema’s die nog steeds circuleren onder sommige van mijn geloofsgenoten te informeren, uit te dagen en aan te pakken,” zei hij.

“Het gevoel dat Hamas geen bloedbaden en verkrachtingen heeft aangericht in Israël is weerzinwekkend omdat het een gesloten mentaliteit toont tegenover alles wat van Israël uitgaat,” voegde hij eraan toe.

“De regering moet leraren, scholen en onderwijsinstellingen beter begeleiden. De investeringen moeten zo snel mogelijk worden gedaan, want er bestaat een reëel gevaar dat we een probleem krijgen met de sociale cohesie,” zei hij.

Een woordvoerder van de regering zei: “We hebben onlangs een reeks maatregelen bekendgemaakt om de sociale cohesie te bevorderen en religieuze haat aan te pakken. Ons plan zal de verdeeldheid in onze gemeenschappen aanpakken en ervoor zorgen dat we onze democratische vrijheden in het hele land beschermen.”

De Britse regering is echter onder vuur komen te liggen voor wat volgens sommigen een lauwe reactie is op de anti-Israël protesten die het land sinds 7 oktober op zijn grondvesten doen schudden, waarbij demonstranten regelmatig haatdragende retoriek jegens Israël en Joden gebruiken.

De Britse premier Rishi Sunak zei op 28 februari tegen de politiefunctionarissen: “Er is een groeiende consensus dat de maffia de plaats inneemt van de democratie. En dat moeten we collectief, met z’n allen, dringend veranderen.”

De Britse steun voor Israël lijkt ook af te nemen naarmate de Gaza-oorlog vordert. Vorige maand ondertekenden meer dan 130 Britse parlementsleden een brief waarin Londen werd opgeroepen om de wapenverkoop aan Israël stop te zetten.

En zaterdag, zes maanden na het bloedbad van Hamas, riep Sunak op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Israël en de terreurgroep.

Hij erkende dat de aanvallen van 7 oktober de “gruwelijkste” waren in de geschiedenis van Israël, maar voegde eraan toe dat “heel Groot-Brittannië geschokt is door het bloedvergieten en ontzet door de moord op dappere Britse helden die voedsel brachten aan mensen in nood. Er moet een einde komen aan dit vreselijke conflict”.

Hij verwees naar de dood van zeven hulpverleners van de World Central Kitchen die op 1 april per ongeluk werden gedood door IDF-troepen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox